Healthcare Trends VIDEO. Malformaţiile congenitale la copii. „Părinţii sunt de acord cu transferul degetelor de la picioare la mâini”

  • Ce s-a schimbat în tratamentul pacienţilor arşi după tragedia Colectiv?
  • Amputaţiile la copii. De ce mulţi micuţi ajung pe masa chirurgului?
  • Ce trebuie să ştie studenţii care vor să aleagă Chirurgia plastică?
  • Injecţiile cu botox, între mit şi realitate.
  • Petele negre cu păr de pe faţa unui copil trebuie îndepărtate.
1141 afişări
Sidona Susanu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Chirurgie Reconstructivă vorbeşte despre intervenţiile chirurgicale reconstructive, dar şi estetice, în cadrul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.  
 
Chirurgia estetică este extrem de laborioasă, spune medicul, ce observă că în România se păstrează cererile pentru rinoplastie, reducere mamară, iar trendul actual include cereri pentru  liposucţie 3D, rejuvenarea pleoapelor, remodelare corporală şi mommy makeover - tratament pentru femeile care au născut şi vor să revină la formele de dinainte. 
 
În ceea ce priveşte cele mai dificile intervenţii, augumentarea mamară (implantul de silicoane) este cea care presupune o recuperare mai îndelungată şi sprijin din partea familiei, spre deosebire de alte intervenţii.
 
Intervenţiile de chirurgie estetică nu sunt decontate de Casa de Asigurări, tocmai pentru a păstra locurile pentru cei care au nevoie de chirurgie plastică.
 

Situaţia pacienţilor arşi: ce s-a îmbunătăţit după tragedia de la Colectiv

 
„Din păcate, România se menţine în topul european şi în primele state din lume la numărul de pacienţi arşi pe cap de locuitor. Într-un an se internează minim 10.000 de pacienţi arşi, dintre care 4.000 au nevoie de internare, iar dintre ei, circa 1.500 dintre aceştia sunt pacienţi critici. Raportăm o medie de 200 de pacienţi arşi decedaţi anual în România, în condiţiile în care există acorduri de transfer al pacienţilor arşi în străinătate, dar circa 20-25 ajung să fie transferaţi”, spune medicul Sidona Susanu.
 
Nu există centre de arşi care să aibă mortalitate zero, menţionează invitata, deşi, în străinătate, mortalitatea este cu puţin mai mică decât în România. Şi asta pentru că există o serie de complicaţii ale bolii pacientului ars, care are o anume patologie ce îngreunează tratamentul agresiv şi intervenţiile chirurgicale necesare. 
 
Există totuşi un decalaj între ceea ce se face în străinătate pentru pacienţii arşi, şi ceea ce se face în România. Însă momentul tragic de la Colectiv a schimbat lucrurile în domeniu, mai notează specialista.
 
„În 2017 deja s-a reglementat organizarea şi funcţionarea structurilor care tratează pacienţi arşi, prin Ordinul 476/2917. Astfel, toate structurile au fost obligate să ajungă la un standard minim pentru îngrijirea pacientului ars. Între timp, s-au făcut demersuri pentru construirea a trei centre mari de arşi. Vor fi unul la Bucureşti, unul la Târgu-Mureş şi altul la Timişoara. La unele deja au început construcţiile. Un centru mare pentru arşi presupune costuri de sute milioane de euro pentru clădire şi dotare. Un pat pentru mare ars costă 100.000 euro. Este o îngreunare în obţinerea de fonduri, dar se fac paşi importanţi, mai spune medicul. 
 
Nu există centre de arşi care să aibă mortalitate zero, menţionează medicul, deşi, în străinătate, mortalitatea este cu puţin mai mică decât în România. Şi asta pentru că există o serie de complicaţii ale bolii pacientului ars, care are o anume patologie ce îngreunează tratamentul agresiv şi intervenţiile chirurgicale necesare. 
 
Există totuşi un decalaj între ceea ce se face în străinătate pentru pacienţii arşi, şi ceea ce se face în România.  Însă momentul tragic de la Colectiv a schimbat lucrurile în domeniu, mai notează invitata. 
 

Intervenţiile chirurgicale la copii

 
Amputaţiile de membre sunt extrem de frecvente la copii, atrage atenţia invitata, la fel şi arsurile. „Amputaţii de degete, de mână, de antebraţ, de gambă, de coapsă, de picioare - reprezintă o patologie extrem de frecventă”.
 
„Copiii folosesc nesupravegheaţi utilaje electrice, cuţite, sticle, sau sunt victimele accidentelor rutiere grave, în cadrul cărora membrele copiilor sunt smulse, dar din fericire, copiii pot fi recuperaţi dacă ajung la spital într-o perioadă de sub două ore”, mai spune medicul Sidona Susanu.
 
Apoi, se adaugă malformaţiile congenitale faciale, ce necesită reconstrucţii complexe. Buza de iepure şi alte malformaţii faciale extrem de complexe îngreunează viaţa micuţului. Reconstrucţiile la copiii cu malformaţii se pot face şi la două-trei zile de la naştere, mai notează invitata, părinţii având dorinţa de a-şi ajuta copiii să aibă o fizionomie bună şi funcţia normală a mâinilor, spre exemplu. De multe ori, se transferă chirurgical degete de la picioare la mâini, spune medicul. 
 
Totodată, în cadrul emisiunii, specialista vorbeşte despre noutăţile tehnologice din domeniu. 
 

Intervenţiile de chirurgie estetică nu sunt decontate de Casa de Asigurări, tocmai pentru a păstra locurile pentru cei care au nevoie de chirurgie plastică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici