Healthcare Trends VIDEO. Rezidenţiatul în România / Diagnosticul în Neurochirurgie / Sfaturi pentru pacienţi

  • Medicul Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, vorbeşte despre problemele din Medicină.
  • Reconstrucţiile 3D în Neurochirurgie: ce presupun şi cum ajută chirurgul?
  • Ce trebuie să ştie viitorii medici?
2119 afişări
Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, este invitatul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.   
 
Realitatea bate aşteptările viitorilor medici, dacă vor să profeze în România, fiindcă la noi, regulile sunt diferite faţă de cele din Vest. 
 
„La noi, indiferent de cât de bun eşti şi de specializări sau practică  - astea nu contează deloc. Contează nota pe care o obţii la examenul de Rezidenţiat. În funcţie de notă, îţi poţi alege specialitatea. Aici apar problemele: 1) se renunţă la oamenii mai competenţi decât restul şi 2) lucrurile scapă uşor de sub control când se organizează concurs pe bază de dosar. Apoi, specialitatea ţi-o poţi alege cu POST sau cu LOC. Apoi, dacă alegi specialitatea cu loc înseamnă că îţi alegi dreptul de a practica meseria pe perioada rezidenţiatului (de a deveni specialist) dar ulterior vei fi şomer cu diplomă fiindcă nu ai vreo perspectivă ulterioară, trebuie să candidezi pe un post care se scoate la concurs. Dacă alegi Rezidenţiat cu post, ştii clar unde vei profesa după. Însă solicitările sunt multe, iar spitalele mare au de unde să-şi aleagă rezidenţi. Spitalele mici pot oferi şansa celor care nu prind post în cele mari”, explică invitatul.
 
Specialistul este de părere că Rezidenţiatul cu loc ar trebui desfiinţat. „Locurile respective nu sunt scoase calculat: viitorii medici nu ştiu care va fi realitatea din sistem peste şase ani (nevoile din domeniu, locurile eliberate de medicii care trebuie să iasă la pensie etc.)”. 

„Boala” funcţiei veşnice în spitale: Medicii tineri nu au loc de cei foarte în vârstă

„Avem medici care nu ies niciodată la pensie. Stau în fotolii până mor. Avem neurochirurgi care au peste 80 de ani şi încă operează. În mod normal, activitatea medicală trebuie să se încheie la 65 de ani. Altfel, se duce o treime din viaţa unui medic specialist care are 32 de ani”, explică Ciobotaru. 
 
Altă problemă este garda, o muncă nefirească, spune specialistul. „Ar trebui să putem ajunge şi acasă, sa avem un salariu, să mergem la animalul de companie etc”. Apoi, feedback-ul oferit de rezidenţi, atât de important, despre care Ciobotaru vorbeşte în cadrul emisiunii, acesta fiind prezent în alte ţări, dar la noi, nu.  

Cinci tumori într-o operaţie

Specialistul vorbeşte şi despre cazul unei paciente cu cinci tumori celebrale pe care le-a operat în cadrul unei singure
intervenţii, care a durat şapte ore.
 
Totuşi, sunt şi intervenţii pe care neurochirurgii le refuză, sunt şanse de complicaţii sau de efecte post operatorii (pacientul/a poate rămâne cu pareză etc).
 
 Nu doar precizia cu care mâna ţine bisturiul contează, ci şi discernământul. Invitatul vorbeşte, totodată, despre importanţa de a avea un mentor bun în meseria de Neurochirurg: de a şti care ţi-e limita, de a nu opera mult sau peste pregătirea ta. 

Neuronavigaţia 

Multe spitale din România au acest sistem. Instrumentele folosite de către neurochirurgi au o precizie foarte bună (precizie de milimetru) datorită neuronavigaţiei. Aceasta se foloseşte în chirurgia cerebrală şi cea spinală. În afară de neuronavigaţie, România are sute de centre de CT şi RMN, spre deosebire de alte ţări din Europa.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici