Ieşi pe plus la energie: De ce să devii prosumator?

Cu siguranţă ai o cunoştinţă care este sau intenţionează să devină în viitor prosumator. Ideea de a produce energie electrică acasă creşte în popularitate: peste 77.000 de români au luat această decizie. Cu o abordare atentă poţi ieşi pe plus cu beneficii semnificative din experienţa de a fi prosumator.

4505 afişări
Imaginea articolului Ieşi pe plus la energie: De ce să devii prosumator?

O energie electrică mai curată, prietenoasă cu mediul şi facturi mai mici sunt doar câteva dintre beneficiile de care te bucuri în calitate de prosumator.

Ce este un prosumator?

Termenul "prosumator" este o combinaţie a cuvintelor "producător" şi "consumator" şi se referă la persoanele sau entităţile care nu doar consumă energie, ci o şi produc, de obicei fiind vorba de energie electrică. Un proprietar de locuinţă care are panouri fotovoltaice pe acoperiş şi generează propria sa energie electrică este un prosumator. El consumă energia electrică pe care o produce şi poate, în anumite cazuri, să returneze surplusul în reţeaua electrică.

Câţi prosumatori avem în România?

Datele publicate recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE), citate de Ziarul Financiar, arată că, la finalul primului semestru al anului, judeţele în care erau înregistraţi cei mai mulţi prosumatori erau Ilfov, Timiş şi Dolj. În total, la nivel naţional, sunt peste 77.600 de prosumatori, iar capacitatea proiectelor care se înscriu în categoria prosumatorilor ajunsese la 973 MW, cu şanse reale de dublare până la finalul anului, ţinând cont de evoluţia din primul semestru.

 

La jumătatea acestui an, investiţiile micilor consu­matori de energie care au decis să devină prosu­matori au trecut pragul de 1 miliard de euro, o tendinţă remarcabilă a  sectorului energetic local.

Cum devin prosumator?

Pentru a obţine calitatea de prosumator, este foarte util să citeşti cele mai noi reglementări în domeniu, pentru că acolo sunt indicate modalităţile prin care poţi economisi energie electrică, producând şi consumând în propria locuinţă, iar surplusul de energie produsă este compensat de furnizorul de energie electrică.

Operatorii de distribuţie au atribuţii în ceea ce priveşte racordarea la reţeaua electrică, certificarea calităţii tale de prosumator, măsurarea energiei electrice consumate/ injectate din şi în reţea, precum şi transmiterea informaţiilor către furnizor în vederea facturării energiei electrice.

Poţi alege să instalezi echipamente pentru producerea energiei electrice (cum sunt panourile fotovoltaice) pentru a reduce costurile cu electricitatea şi pentru a contribui la producţia de energie verde în ţara noastră. Cantitatea de energie electrică pe care nu o consumi va fi livrată automat în reţeaua electrică.

Mai jos, am structurat principalele acţiuni pe care trebuie să le întreprinzi pentru a deveni prosumator, în situaţia în care puterea instalată se încadrează în puterea aprobată la acel moment de distribuitorul de energie electrică:

  • Montezi sistemul de panouri fotovoltaice cu o firmă specializată, care deţine atestatele ANRE specifice;
  • Depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalaţiei de utilizare şi cererea de punere sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiei de utilizare;
  • Trimiţi, după probe, la distribuitorul de energie electrică, procesul-verbal de recepţie a punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare;
  • Primeşti certificatul de racordare din partea operatorului de distribuţie şi certificarea de prosumator;
  • Semnezi cu furnizorul tău de energie electrică un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse şi livrate în reţea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici