Tokyo 2020, „joacă de copii”. Cine sunt cei mai tineri sportivi de la Jocurile Olimpice, dar şi „bunica” lor

  • La doar 13 ani, Nishiya Momiji a câştigat aurul la skateboarding la Jocurile Olimpice de anul acesta.
  • Plecând de la performanţa japonezei, site-ul oficial al Jocurilor Olimpice a făcut o analiză a celor mai tineri sportivi participanţi la Tokyo 2020.
  • Olympics.com a amintit-o şi pe cea mai vârstnică sportivă de la Jocurile Olimpice 2020, organizate la Tokyo.
767 afișări
Imaginea articolului Tokyo 2020, „joacă de copii”. Cine sunt cei mai tineri sportivi de la Jocurile Olimpice, dar şi „bunica” lor

FOTO: Instagram @momiji_nishiya830

Sportiva japoneză Nishiya Momiji a obţinut luni medalia de aur la street skateboarding, într-un sport care şi-a făcut debutul olimpic la Tokyo 2020. În vârstă de doar 13 ani, japoneza este prima medaliată a probei feminine la acest sport. Ea este cu doar o lună mai în vârstă decât deţinătoarea recordului tuturor timpurilor, Marjorie Gestring, care a câştigat medalia de aur la sărituri în apă în 1936, la Berlin.

Cel mai tânăr sportiv prezent la această ediţie a Jocurilor Olimpice este jucătoarea siriană de tenis de masă Hend Zaza, în vârstă de 12 ani.

Chiar dacă Nishiya duce acasă aurul olimpic, Zaza este cea care pleacă cu titlul de "cea mai tânără sportivă", siriana pierzând sâmbătă meciul de deschidere la tenis de masă.

Zaza este cea mai tânără jucătoare de tenis de masă de la Jocurile Olimpice din toate timpurile - şi cea mai tânără participantă la Jocurile Olimpice în orice sport din 1992 încoace. În ziua în care a participat la competiţie, ea avea exact 12 ani şi 204 zile.

Odată cu noile sporturi din programul olimpic vine şi o infuzie de sportivi foarte tineri. Britanica Sky Brown este unul dintre aceştia, ea concurând la skateboarding. Sky, care a împlinit de curând 13 ani (pe 12 iulie), este multiplă medaliată pe plan internaţional şi a devenit cel mai tânăr participant la Jocurile Olimpice de vară din toate timpurile din echipa Marii Britanii. Brown are şansa de a urca pe podium la proba feminină de park skateboarding, care va avea loc pe 4 august.

Brown nu este singura prezenţă foarte tânără aflată în competiţia de skateboarding. În afară de medaliata Nishiya, le amintim şi pe Hiraki Kokona din Japonia (12 ani) şi pe brazilianca Rayssa Leal (13 ani) sau pe Lilly Stoephasius din Germania, care a împlinit recent 14 ani.

De asemenea, campioana mondială din 2019 la park skateboarding, Okamoto Misugu, din Japonia, are doar 15 ani şi va concura alături de Brown.

O altă disciplină cu concurenţi cu vârste foarte fragede este cea a săriturilor în apă. Quan Hongchan, din China, are doar 14 ani şi va concura în proba feminină de sărituri de la platforma de 10 m, pe 4 august. Alături de ea, în această probă se află colega de echipă Chen Yuxi, în vârstă de 15 ani, care va concura, de asemenea, în proba de trambulină de 10 m.

Nataţia nu face nici ea excepţie. Cea mai tânără membră a echipei Statelor Unite, Katie Grimes, 15 ani, este o înotătoare care concurează în proba de 800 m liber, aceeaşi probă în care colega ei de echipă Katie Ledecky s-a calificat pentru Londra 2012, tot la 15 ani.

Grimes este cea mai tânără înotătoare olimpică americană de la Amanda Beard, care a făcut parte din echipa de la Atlanta 1996, la vârsta de 14 ani.

Alţi sportivi foarte tineri din echipa americană sunt Clair Curzan, în vârstă de 16 ani, Lydia Jacoby, în vârstă de 17 ani, la înot, şi Colin Duffy, în vârstă de 17 ani, în noua probă de alpinism sportiv.

De altfel, Lydia Jacoby a devenit la rândul ei campioană olimpică, după ce şi-a adjudecat marţi dimineaţă medalia de aur în proba de 100 m bras, depăşind-o pe colega sa, Lilly King, deţinătoarea recordului mondial.

Tot la nataţie trebuie amintită şi prezenţa surprinzătorului sportiv român David Popovici, care la doar 16 ani a obţinut marţi locul 4 în proba de 200 m liber, realizând cel mai bun timp al carierei şi totodată un nou record mondial de juniori.

Trecând înspre atletism, un alt tânăr american care trebuie urmărit este sprinterul Erriyon Knighton, care va concura la 200 m pentru echipa Statelor Unite, după ce s-a calificat pe locul trei, la calificările de luna trecută.

Knighton este cel mai tânăr american care face parte din echipa olimpică de atletism a Statelor Unite, de la Jim Ryun, din 1964.

Şi pentru a dovedi că vârsta este doar un număr, nu se poate trece cu vederea nici cea mai vârstnică sportivă participantă la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Mary Hanna are 66 de ani şi reprezintă Australia în probele ecvestre.

Mary Hanna este bunică şi participă la cea de-a şaptea ediţie a Jocurilor Olimpice, devenind a doua cea mai în vârstă femeie care participă la competiţia supremă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici