Americancă înşelată cu 400.000 de dolari de un fals preot român că face grădiniţă şi farmacie

O femeie din SUA a sesizat Poliţia Rădăuţi spunând că mai multe persoane care i-au spus că sunt preoţi i-au cerut 400.000 de dolari pentru construcţia unei grădiniţe şi a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi. Preotul era, de fapt, un bărbat condamnat care avea complici.

820 afișări
Imaginea articolului Americancă înşelată cu 400.000 de dolari de un fals preot român că face grădiniţă şi farmacie

Americancă înşelată cu 400.000 de dolari de un fals preot român că face grădiniţă şi farmacie

Plângerea femeii din Statele Unite ale Americii la Poliţia Rădăuţi a fost înregistrată în cursul lunii ianuarie. Aceasta reclama că în perioada 2013 – 2021, persoane neidentificate, folosindu-se de calitatea falsă de preot ar fi indus-o în eroare şi, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii sau a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, ar fi solicitat şi primit de la victimă aproximativ 400.000 de dolari americani.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au desfăşurat activităţi investigative complexe şi activităţi de cercetare penală, stabilind că, la sfârşitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor cadre monahale şi personal eclezistic, cu intenţia de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică. Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava”, transmite, miercuri, Poliţia Română.

Astfel, după ce a obţinut încrederea totală a femeii din SUA, şi a convins-o că este preot, persoana neidentificată a început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, a unei grădiniţe sau a unei farmacii, precum şi pentru alte cauze umanitare.

În acest mod, femeia, în perioada 2013 – 2021, a acceptat solicitările şi a trimis către aceasta în mod repetat sume de bani, prin diferite modalităţi, transferuri bancare sau transferuri on-line, totalizând suma de aproximativ 400.000 de dolari americani.

„La sfârşitul anului 2021, persoana vătămată ar fi reuşit să ia legătura cu preotul respectiv şi şi-a dat seama că, în perioada 2013 – 2021, ar fi fost indusă în eroare de către persoane neidentificate, care şi-ar fi atribuit în mod neadevărat calitatea de preot, în scopul de a obţine beneficii materiale. În cauză, au fost desfăşurate activităţi investigative şi de cercetare penală, iar, în urma probatoriului administrat până în prezent, s-a constatat că persoana care şi-ar fi atribuit identităţile preoţilor, obţinând astfel pentru sine şi pentru complicii săi, în mod injust, aproximativ 400.000 de dolari americani, este un bărbat încarcerat în penitenciar”, mai arată Poliţia Română.

Astfel, în perioada 2013 – 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani.

La solicitarea unităţii de parchet şi a organelor de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi – Biroul Investigaţii Criminale, Judecătoria Rădăuţi, a fost autorizată efectuarea a 11 percheziţii domiciliare, la locaţia de funcţionare a unei unităţi de penitenciar (7 percheziţii), dar şi la imobile din municipiul Rădăuţi şi comuna Arbore, judeţul Suceava.

Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, în incinta penitenciarului au fost descoperite un telefon mobil, pe care bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor îl avea asupra sa şi mai multe înscrisuri care interesează cauza.

De asemenea, şi de la celelalte locaţii au fost ridicate bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie.

S-a dispus, totodată, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor, respectiv persoana încarcerată, de 44 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie.

De asemenea, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte 6 persoane pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, sub formă de participaţie a complicităţii.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanţele poliţiştilor din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi – Biroul Investigaţii Criminale, s-a dispus reţinerea a două femei, de 31 şi 48 de ani şi a unui bărbat, de 36 de ani.

În cauză, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, cauza urmând a fi soluţionată procedural de către poliţiştii Poliţiei municipiului Rădăuţi – Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici