Băsescu se consideră discriminat de CNCD în raport cu Adi de la Vâlcea

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în cazul "ţigancă împuţită", este discriminat faţă de interpretul Adi de la Vâlcea, în cazul căruia CNCD a dat o altă interpretare sintagmei "cadru privat", şeful statului fiind nemulţumit de sancţionarea sa pentru jignirea unui reporter TV şi cerând reexaminarea cazului său.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu se consideră discriminat de CNCD în raport cu Adi de la Vâlcea

Băsescu se consideră discriminat de CNCD în raport cu Adi de la Vâlcea

În 23 mai 2007, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului, la adresa unei jurnaliste de la Antena 1, este o discriminare.

"Foarte important este că, în soluţionarea unei sesizări relativ recente, CNCD a dat o cu totul altă interpretare noţiunii de cadru privat. Deşi a reţinut că afirmaţiile referitoare la «cioară/ciori» (cuprinse într-o melodie a interpretului Adi de la Vâlcea - «Liga campionilor, interzisă ciorilor»), sunt discriminatorii, Consiliul a apreciat că acestea nu au fost făcute public, ci într-un cadru privat, la o petrecere", se arată în recursul preşedintelui depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

"În acest caz, CNCD a reţinut că nu pot fi imputate autorului afirmaţiei, preluarea şi difuzarea melodiei către televiziuni sau site-uri", se arătă în motivele de apel.

Preşedintele Traian Băsescu explică faptul că "sub influenţa presiunii psihice" din ziua referendumului, intens alimentată de mass-media, a interpretat greşit gestul jurnalistului Andreea Pană drept "o abuzivă imixtiune" în viaţa sa privată.

"Acesta a fost motivul pentru care am încercat să împiedic să fiu filmat şi înregistrat în continuare. Discuţia a fost înregistrată fără ştirea mea", mai spune preşedintele, referindu-se la faptul că i-a smuls telefonul mobil reporterului şi i-a spus că i-l va da a doua zi.

Astfel, preşedintele Băsescu încearcă să convingă instanţa de recurs că, de fapt, a utilizat expresia pentru care a fost sancţionat de CNCD din cauza "presiunii psihice din acea perioadă", dar şi a unor "descărcări nervoase".

"Sub imperiul presiunii psihice din acea perioadă, alimentată şi de gestul ziaristei, referindu-mă la agresivitatea acesteia, subsemnatul am folosit expresia care a atras sancţionarea mea de către CNCD", se explică şeful statului.

Mai mult, Băsescu ţine să precizeze că mersul la cumpărături cu soţia, într-un complex comercial, în ziua respectivă, "nu a fost nici vizită oficială” şi nici "campanie electorală", ci "o activitate strict privată, ca orice cetăţean". În ziua referendumului, potrivit legii, nu pot fi întreprinse acţiuni electorale, mai susţine preşedintele în continuare.

În aceste condiţii, Băsescu arată că nici Curtea de Apel şi nici CNCD "nu au evaluat corect conţinutul material şi subiectiv al pretinsei contravenţii săvârşite", motiv pentru care se impune, spune preşedintele, reexaminarea cauzei sub toate aspectele.

În favoarea sa, preşedintele invocă articolul 2 al Directivei 2000/43/CE, potrivit căreia "discriminarea directă are loc atunci când o persoană este tratată mai puţin favorabil decât este alta, a fost sau ar putea fi tratată într-o manieră similară pe criteriul originii rasiale sau etnice".

"Fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie. Pentru efectul produs, însă, răspunderea nu poate aparţine subsemnatului", mai arată Băsescu.

Şeful statului a contestat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti, însă, în noiembrie 2007, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată.

Ulterior, preşedintele a cotestat hotărârea instanţei şi aceasta demontează acuzaţiile că ar influenţa justiţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici