CC: În dosarul Zambaccian se încalcă principiul egalităţii în faţa legii

Curtea Constituţională (CC) explică - în motivarea deciziei luate în dosarul Zambaccian care îl vizează pe Adrian Năstase - că exceptarea foştilor membri ai Guvernului din Legea privind răspunderea ministerială este neconstituţională deoarece încalcă principiul egalităţii în faţa legii.

2 afișări

Curtea Constituţională consideră neconstituţională Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială - ridicată în procesul Zambaccian - deoarece norma ocrotirii interesului public, guvernarea, prin exceptarea de la răspundere penală, subzistă şi după terminarea mandatului din cadrul Executivului.

"Exceptarea foştilor membri ai Guvernului din Legea 115 din 1999 privind răspunderea ministerială de la procedura specială, prevăzută pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit în funcţie de momentul declanşării procedurii în timpul mandatului sau după încetarea acestuia, constituie o încălcare a principiului de tratament de articolul 16, aliniatul 1 din Constituţie", se precizează în motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

Magistraţii Curţii Constituţionale precizează că răspunderea penală este identică dacă o infracţiune a fost săvârşită în timpul mandatului, chiar dacă situaţia juridică este diferită între un membru sau un fost membru al Guvernului.

"Este evident că, în privinţa infracţiunilor comise în exerciţiul funcţiei, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea aceloraşi norme procedurale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici