Concluzia procurorilor: Iliescu a decis reprimarea manifestanţilor

Procurorii Parchetului instanţei supreme au ajuns, în rechizitoriul de 80 de pagini trimis instanţei, miercuri, la concluzia că Ion Iliescu, ca şef al statului, a luat decizia iniţială de reprimare a manifestanţilor în timpul mineriadei din iunie 1990, depăşindu-şi atribuţiile.

1 afișare
Imaginea articolului Concluzia procurorilor: Iliescu a decis reprimarea manifestanţilor

Concluzia procurorilor: Iliescu a decis reprimarea manifestanţilor

Procurorii au dispus, miercuri, în dosarul mineriadei din iunie 1990, trimiterea în judecată a generalilor Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa şi Dumitru Costea, precum şi a colonelului Vasile Constantin, partea din dosar privitoare la Ion Iliescu fiind încă în lucru la o altă secţie penală.

Procurorii fac o amplă descriere a evenimentelor din timpul mineriadelor din 13 iunie, ajungând la concluzia că fostul preşedinte a dispus şi coordonat acţiunea forţelor de ordine împotriva manifestanţilor.

"Este important de subliniat că decizia iniţială de reprimare a fost luată la cel mai înalt nivel şi a fost coordonată, personal, de către fostul şef al statului, Iliescu Ion. Faţă de acesta, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru participaţie improprie la aceeaşi fapte, prin rezoluţia din data de 19.06.2007", se precizează în rechizitoriu.

Mai mult, procurorii consideră că "planul de acţiune a fost elaborat din ordinul său şi, în calitate de preşedinte ales, a ordonat intervenţia militară, cu muniţie de război, TAB-uri şi alte forţe, împotriva demonstranţilor care se manifestau violent, depăşindu-şi atribuţiile prevăzute de articolul 82 din Decretul Lege nr. 92/1990".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici