Copiii lui Omar Hayssam au dreptul să părăsească ţara

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 2 care a admis cererea Adelei Omar ca cei şapte copii minori ai săi, cu cetăţenie româno-siriană, să poată pleca din ţară motivează decizia prin faptul că minorii au dreptul să-şi cunoască rudele şi pentru a nu le periclita dezvoltarea psihică şi morală.

4 afișări
Imaginea articolului Copiii lui Omar Hayssam au dreptul să părăsească ţara

Copiiilor lui Omar Hayssam au dreptul să părăsească ţara

Instanţa Judecătoriei Sectorului 2 îşi motivează deciziaprinarticolul 2, alineatul 3 din Legea 272/2004 care prevede că: "principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti".

Totodată, judecătorul arată că articolul 14, alineatul 2 din aceeaşi lege stipulează că: "copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior".

Instanţa i-a audiat pe patru dintre copiii Adelei şi ai lui Omar Hayssam,respectiv pe cei cu vârste de peste zece ani, şi a concluzionat că "minorii ascultaţi şi-au exprimat dorinţa firească de a-şi vedea rudele din Siria, aşa că luarea unei măsuri contrare voinţei acestora ar putea să le pericliteze dezvoltarea psihică şi morală".

Astfel, instanţa a motivat că poate suplini consimţământul celuilalt părinte, adică al lui Omar Hayssam, deoarece acesta nu-şi poate exprimaacordul pentru călătoriacopiiilor săiîn străinătate.

Potrivit motivării, Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei Sectorului 2 a fost citată din oficiu, iar în cauză nu s-a dispus efectuarea unei anchete sociale, deorece nu se impune într-o asemenea speţă.

Decizia a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti, de către Autoritatea Tutelară a Primăriei sectorului 2 al Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici