Începerea procesului lui Mustafa Tartoussi şi al fraţilor Omar, amânată cu o lună

Începerea procesului armatorului Mustafa Tartoussi şi a fraţilor Hayssam, Mukhles, Mahmoud Omar, a fost amânat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, întrucât apărătorul angajat de Hayssam nu a avut timp să studieze dosarul.

8 afișări
Imaginea articolului Începerea procesului lui Mustafa Tartoussi şi al fraţilor Omar, amânată cu o lună

Începerea procesului lui Mustafa Tartoussi şi al fraţilor Omar, amânată cu o lună

La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii îi trimiteau în judecată pe Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Khaled Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23 -30 iunie 2006, inculpatul Tartoussi a planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a inculpatului Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a învinuitului Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, pe baza aportului infracţional al inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de al doilea caz.

Din materialul probator rezultă că participarea inculpaţilor Omar Mahmoud, Omar Mukhles şi Tartoussi Mustafa la săvârşirea faptelor s-a făcut în mod conştient şi liber consimţit, aceştia având in permanenţă reprezentarea faptului că Omar Hayssam este o persoană cercetată, inculpată şi trimisă în judecată pentru infracţiuni de terorism, informa Ministerul Public.

Inculpatul Tartoussi Mustafa, cetăţean sirian, era stabilit de mai mulţi ani pe raza municipiului Constanţa, fiind asociat şi administrator al SC Tartoussi Shipping SRL Constanţa şi SC Askila Shipping SRL Constanţa. În această ordine de idei se cuvine menţionată situaţia juridică a navei IMAN T, sub pavilion R.P.D. Coreea de Nord, navă ce a fost achiziţionată în anul 2000 de către S. Tartoussi Shipping SRL Constanţa fiind transferată unor armatori străini.

Toate aceste legături şi ceea ce se cunoştea despre Tartoussi Mustafa, l-au determinat pe Omar Hayssam să îşi organizeze plecarea din România prin portul Constanţa cu o navă manageriată şi agenturată de inculpat.

În cadrul discuţiilor dintre Omar Mahmoud şi Tartoussi, conform planului conceput de către Omar Hayssam, s-a stabilit că cel din urmă va executa următoarele acte materiale: pregătirea şi asigurarea traseului pe care Omar Hayssam l-a parcurs din zona Constanţa în interiorul portului; asigurarea din punct de vedere logistic a faptului că Omar Hayssam nu va fi identificat şi oprit de către autorităţile portuare şi ale poliţiei de frontieră; pătrunderea conspirată a lui Omar Hayssam pe nava Iman T, fără ca membrii echipajului să-l observe pe inculpat asigurând în acest sens prezenţa la comanda navei a unei rude a inculpatului; asigurarea în mod personal a securităţii transportului, atât în porturile şi apele teritoriale româneşti, cât şi în cele de tranzit, până la destinaţie.

Pe lângă acestea, Omar Hayssam a stabilit pentru fiecare din fraţii săi sarcini cu caracter general, dar şi specific, adaptate preocupărilor obişnuite ale fiecăruia din ei. Astfel, din considerentele amintite (cunoaşterea detaliată a Portului Constanţa şi a zonelor limitrofe, relaţiile comerciale şi chiar de amiciţie cu inculpatul Tartoussi Mustafa, legătura afectivă mai puternică şi rezistenţa mai mare în situaţii limită), inculpatul Omar Mahmoud a fost cel care urma să-l însoţească pe fratele său Hayssam până la Constanţa şi să realizeze îmbarcarea acestuia pe vas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici