Kovesi: Nu putem cere ca procurorii să prevadă că un text de lege va fi declarat neconstituţional

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu li se poate cere procurorilor, care aplică un text legal, în vigoare, să prevadă că acesta va fi declarat neconstituţional după o anumită perioadă.

2 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Nu putem cere ca procurorii să prevadă că un text de lege va fi declarat neconstituţional

Kovesi: Nu putem cere ca procurorii să prevadă că un text de lege va fi declarat neconstituţional

Curtea Constituţională (CC) a decis, marţi, că sunt neconstituţionale prevederile articolului 172, alineatul 1, al Legii 356/2006, întrucât îngrădeau dreptul avocatului ales de a participa la actele de urmărire penală efectuate de procurori.

Hotărârea CC ar putea determina restituirea dosarelor deferite justiţiei în care s-a făcut aplicabilitatea dispoziţiilor care au fost constatate neconforme cu legea fundamentală.

"Deocamdată nu am văzut motivarea Curţii Constituţionale. Această decizie îşi va produce efectele numai în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial şi, aşa cum sunt toate deciziile Curţii Constituţionale, ea îşi va produce efecte numai pentru viitor", a afirmat Codruţa Kovesi.

În ceea ce priveşte modul în care au fost aplicate dispoziţilor articolului 172 din Codul de procedură penală, şeful Ministerului Public a arătat că "în acest moment procurorii au aplicat un text legal, care este în vigoare".

"Procurorii de caz nu au căderea să judece dacă acest text este constituţional sau nu. Ei trebuie doar să-l aplice şi nu putem cere unui procuror să prevadă că acest text de lege va fi declarat neconstituţionmal după o perioadă de timp", a declarat procurorul general Kovesi.

Săptămâna trecută, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa, sublinia că reforma justiţiei din ultimii ani este o "caricatură", criticând-o dur pe Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, iniţiatorul modificărilor legislative.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici