LEGEA 2 MAI înăspreşte pedepsele pentru traficul de droguri din cauza accidentelor rutiere şi numărului crescut de minori care se apucă să fumeze canabis de la 12 ani

  • În timp ce Occidentul legalizează drogurile, România le limitează după valul de accidente rutiere soldate cu tragedii în ultima vreme.
  • Legea ,,2 MAI" creşte pedepsele pentru traficul de droguri şi consumarea lor la volan.
  • Medic: ,,canabisul, deşi inofensiv, poate provoca tulburări de comportament la minorii care se apucă să-l consume de la vârste fragede (12-18 ani)
832 afișări
Imaginea articolului LEGEA 2 MAI înăspreşte pedepsele pentru traficul de droguri din cauza accidentelor rutiere şi numărului crescut de minori care se apucă să fumeze canabis de la 12 ani

Mediafax Foto

Traficanţii de droguri nu vor mai putea scăpa de închisoare. Legea „2 Mai” a fost depusă la Parlament. Noile modificări elimină închisoarea cu suspendare pentru trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, iar pedeapsa creşte de la 2 - 7 ani, la 3 - 10 ani.

Avocatul ADRIAN CUCULIS răspunde la întrebarea dacă această sancţiune aspră este necesară în contextul actual după multiple accidente tragice cauzate de şoferi drogaţi.

,,Poate că aveam pedepse diferite, de la 3 la 10 ani, şi erau şi pedepse care ajungeau la 11 ani în condiţile în care, teoretic, din pricina traficului de droguri, persoane respective care consumau ceea ce traficau alte persoane ajungea să moară. Trebuie încadatră la zona omorului.......pedepsele de până la 3 ani erau susceptibile de a fi suspendate. Ne putem întoarce în cazul alcoolului la volan, folosit în contextul în care omori pe cineva, să nu mai poţi primi închisoare cu suspendare". 

Cea mai mică vârstă de debut pentru consumul de droguri este de 12 ani,  dezvăluie Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei..

Ce impact au drogurile asupra organismului unui minor, ne spune RADU ŢINCU, şeful secţiei de toxicologie de la Spitalul Floreasca.

,,Din păcate, vârsta de consum a scăzut foarte mult. Discutăm de 13-14 ani. Pacienţi care se internează pentru supradoze sau care dezvoltă deja adicţii. Canabisul este o substanţă pe care eu o consider inofensivă, dar în realitate nu este aşa. Ea acţionează la nivelul unui creier ce se află în dezvoltare. Prolifică eliberarea unor neurotransmiţători. Acestea duc la apariţia unor tulburări de comportament care afectează capacitatea de atenţie, de memorie....şi mai dramatic, marijuana reprezintă doar debutul consumului de stupefiante".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici