Legea care prevede monitorizarea cu brăţări electronice, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis.

950 afișări
Imaginea articolului Legea care prevede monitorizarea cu brăţări electronice, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Legea care prevede monitorizarea cu brăţări electronice, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, Decretul pentru promulgarea Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Legea prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) se utilizează în scopul monitorizării electronice, cu ocazia executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care Romania este stat emitent, şi supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepţie, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. (...) Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.

Proiectul de lege, care a fost iniţiat de parlamentari PNL, printre care Florin Cîţu, a fost aprobat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la sfârşitul lunii aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici