Meleşcanu: Sunt discuţii preliminare pentru explicarea în CPP a procedurii la urmărirea miniştrilor

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, într-un interviu la BBC, că a avut "discuţii preliminare" cu experţi privind posibilitatea introducerii în Codul de Procedură Penală a unor dispoziţii care să prevadă modalităţile prin care miniştrii pot face obiectul urmăririi penale.

1 afișare
Imaginea articolului Meleşcanu: Sunt discuţii preliminare pentru explicarea în CPP a procedurii la urmărirea miniştrilor

Meleşcanu: Sunt discuţii preliminare pentru explicarea în CPP a procedurii la urmărirea miniştrilor

El a subliniat însă că a fost vorba doar despre "discuţii preliminare", neexistând vreo negociere sau vreo decizie în acest sens.

Meleşcanu a mai spus că unul dintre lucrurile pozitive rezultate în urma acestei dispute este o înţelegere a faptului că "legea răspunderii ministeriale, aşa cum a fost modificată, (...) constituie în fapt un mecanism care funcţionează foarte greu".

"Una dintre variantele pe care le-am examinat (...) o constituie şi posibilitatea introducerii în noul Cod de Procedură Penală, care este un proiect în fază de finalizare în Ministerul Justiţiei, a unor dispoziţii foarte clare, care să nu fie pe legi speciale şi care să prevadă foarte clar care sunt etapele, care sunt de fapt atribuţiile şi care sunt modalităţile prin care miniştrii pot face obiectul urmăririi penale. Pentru că până la urmă, Codul de Procedură Penală trebuie să fie documentul care este aplicabil tuturor, indiferent că sunt demnitari sau nu", a spus Meleşcanu care a refuzat să dea un răspuns în ceea ce priveşte abrogarea actualei legi a răspunderii ministeriale.

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a reiterat, în interviul acordat BBC România, că obligaţia sa legală era aceea de a transmite Parchetului cererea preşedintelui de începere a urmăririi penale împreună cu dosarul cauzei. "Deci, singura problemă pe care am avut-o în permanenţă şi singura problemă care mă preocupă în această perioadă - sper eu cât mai scurtă - de interimat la Ministerul Justiţiei este aceea de a respecta legalitatea", a spus Meleşcanu.

Ministrul interimar al Justiţiei a mai spus că, în cazul în care nu s-ar fi conformat cererii preşedintelui, ar fi putut fi acuzat de tergiversare sau obstrucţionare a justiţiei.

Meleşcanu a clarificat şi problema "interpretării legii", precizând că deşi este un demers care poate fi realizat de oricine, doar instanţele pot să facă o interpretare cu forţă obligatorie. "Dar eu nu am această calitate", a adăugat ministrul, subliniind că unica sa responsabilitate este aceea de a verifica îndeplinirea condiţiilor legale şi de a trimite cererea împreună cu dosarele.

"Sarcina mea ca ministru al Justiţiei este de a verifica dacă au fost îndeplinite condiţiile legale, respectiv dacă avem o cerere a preşedintelui, dacă există un dosar al cauzei. Ele nu au fost îndeplinite în totalitate, dar, repet, ar fi însemnat realmente o modalitate de a obstrucţiona justiţia", a spus Meleşcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici