Ministrul român al Justiţiei, optimist în privinţa raportului final al CE - presă

Noul ministru român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, mai are puţin timp la dispoziţie pentru a finaliza reformele din domeniul judiciar înainte de verdictul CE privind starea sistemului de justiţie din România, dar se declară optimist în acest sens, relatează Financial Times în ediţia electronică.

9 afișări
Imaginea articolului Ministrul român al Justiţiei, optimist în privinţa raportului final al CE - presă

Ministrul român al Justiţiei, optimist în privinţa raportului final al CE (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul român şi-a exprimat însă optimismul că România va înregistra suficiente progrese în cadrul reformei judiciare, în pofida faptului că postul pe care l-a preluat recent s-a dovedit în trecut un fel de cupă otrăvită, scrie publicaţia britanică.

El a declarat că înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), o instituţie mandatată să monitorizeze şi să pedepsească abuzurile financiare în rândul funcţionarilor publici, reprezintă o etapă importantă înainte de raportul final al Executivului european. Un raport interimar publicat în februarie a semnalat eşecuri semnificative, în special în cadrul eforturilor de combatere a corupţiei.

"Voi avea o abordare tehnică", a declarat ministrul român al Justiţiei. "Agenda noastră vizează pur şi simplu îndeplinirea obiectivelor stabilite de Comisia Europeană", a subliniat el. "În acest mediu, ministrul Justiţiei trebuie să fie independent politic, dar trebuie să dispună de abilitatea de a discuta cu toţi factorii decizionali', a adăugat Predoiu.

Abilităţile sale de negociator vor în curând testate, scrie Financial Times, când un proiect de lege controversat va trece pentru a doua oară prin Camera Deputaţilor. În baza acestui text, magistraţii ar fi fost forţaţi în anumite împrejurări să informeze suspecţii înainte ca poliţiştii să le percheziţioneze locuinţele şi ar fi limitat anchetele penale la şase luni, ceea ce ar fi îngreunat investigaţiile internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici