Pandrea cere CSM verificarea aplicării de către instanţe a deciziilor în interesul legii

Fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Anton Pandrea, a cerut joi, Plenului CSM, să se dispună un control la toate instanţele din ţară pentru a se vedea dacă se respectă deciziile în interesul legii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

12 afișări
Imaginea articolului Pandrea cere CSM verificarea aplicării de către instanţe a deciziilor în interesul legii

Anton Pandrea (Imagine: Mediafax Foto)

Anton Pandrea a arătat că este nevoie de un control deoarece are informaţii că sunt judecători care scriu în motivarea deciziilor pe care le iau că deşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a pronunţat într-un anumit fel, ei nu respectă decizia instanţei supreme deoarece au o altă opinie.

Potrivit legii, deciziile ICCJ date în interesul legii sunt obligatorii şi nu se discută. "S-a ajuns până acolo încât, ostentativ, împotriva unei sentinţe a ICCJ se motivează expres de ce nu se respectă. Vreau să vă reamintesc că în toate rapoartele de ţară principalul punct invocat CSM era practica neunitară a instanţelor", a subliniat judecătorul Anton Pandrea.

Mai mult, procurorul Nicolae Chiujdea a spus că unii judecători nu respectă deciziile în interesul legii şi în privinţa despăgubirilor privind drepturile salariale ale personalului din Justiţie.

"Ştiţi ce s-a produs în ţară acum? Ne-au sunat colegi procurori şi judecători, după ce s-a pronunţat Înalta Curte pe recursul în interesul legii şi care s-a publicat şi pe 13 iunie în Monitorul Oficial, că sunt în continuare instanţe care nu au dat drepturile salariale pentru că nu recunosc decizia în interesul legii şi s-au creat din nou discriminări între colegii magistraţi. Este un haos!", a spus Chiujdea.

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a răspuns că a luat act de solicitarea de a se face un control şi că urmează să se facă o notă a Consiliului, pentru a fi introdusă şi discutată pe ordinea de zi a Secţiei pentru judecători.

"Vom sesiza Inspecţia cu această chestiune, pentru că văd că într-adevăr este o problemă. Până la urmă vorbim de practica neunitară şi nici măcar singurul instrument pe care îl avem la îndemână nu îl folosim", a spus preşedintele CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici