Reuters: Chiuariu acuză CE că obstrucţionează eforturile de combatere a corupţiei în România

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat marţi că, în opinia sa, Comisia Europeană obstrucţionează eforturile României de combatere a corupţiei prin susţinerea unor structuri ale procuraturii fragmentate şi greoaie.

3 afișări
Imaginea articolului Reuters:  Chiuariu acuză CE că obstrucţionează eforturile de combatere a corupţiei în România

Reuters: Chiuariu acuză CE că obstrucţionează eforturile de combatere a corupţiei în România

Într-un atac la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Tudor Chiuariu a afirmat că atribuţiile procurorilor români trebuie concentrate într-o singură structură în locul celor trei instituţii separate pentru combaterea corupţiei la nivel înalt.

Comisia Europeană a cerut Bucureştiului să asigure stabilitatea instituţională a departamentului pentru combaterea corupţiei, criticând Guvernul pentru progresele insuficiente în combaterea abuzurilor.

Întrebat dacă atitudinea Comisiei Europene ar obstrucţiona acţiunile de combatere a corupţiei, Chiuariu a răspuns: "Da. Nimeni din lume nu are trei instituţii diferite ale procuraturii. A avea o singură structură este cea mai bună soluţie, dar acest lucru nu este posibil deoarece Comisia Europeană recomandă să nu modificăm cadrul legal şi instituţional", a spus ministrul Justiţiei.

Potrivit Reuters, Guvernul român se confruntă cu critici din partea observatorilor internaţionali pentru încetinirea reformelor în justiţie după aderarea României la Uniunea Europeană. Iniţial, Bucureştiul a fost lăudat pentru reformele din justiţie şi cele instituţionale, dar disputele dintre principalele partide politice au condus la un impas politic anul acesta.

Potrivit ministrului Chiuariu, în afară de fragmentarea eforturilor de combatere a corupţiei, progresele sunt afectate de absenţa specialiştilor în domeniul judiciar şi de lipsa de responsabilitate din partea judecătorilor şi procurorilor.

"Unii procurori încă sunt obedienţi la unele influenţe, fie ele politice sau economice", a spus ministrul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici