Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD

Preşedintele Tarian Băsescu a pierdut, joi, procesul cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, instanţa Curţii de Apel Bucureşti respingând ca neîntemeiată contestaţia şefului statului faţă de decizia de avertisment dată de CNCD în cazul jignirii unui reporter tv.

7 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD

Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Joi, în faţa instanţei, avocatul lui Băsescu a declarat că nu există un text de lege în baza căruia preşedintele a fost sancţionat cu avertisment de CNCD, apreciind că sancţiunea privind discriminarea trebuie reglementată printr-o lege specială.

El a precizat că afirmaţia şefului statului nu poate fi catalogată ca discriminatorie. Apărătorul preşedintelui a apreciat că actul de discriminare este atunci când persoana în cauză face o comparaţie. "Prin declaraţia sa, Traian Băsescu nu a făcut o analiză comparativă şi discriminatorie. Din analiza afirmaţiei nu se poate trage concluzia că ar avea scop afectarea unor drepturi ale etniei rome. Trebuie să se constate că nu a existat intenţia de a se face o discriminare. Buna credinţă a domnului Traian Băsescu nu se discută", a susţinut avocatul.

Potrivit acestuia, Traian Băsescu ar fi făcut acea afirmaţie "într-un moment agitat", preşedintele fiind afectat în acele zile de presiunea media.

El a mai arătat că afirmaţiile au fost făcute într-un cadru privat, motiv pentru care nu pot fi folosite drept probă. "Spaţiul privat este inviolabil. Preşedintele a făcut acea afirmaţie când era cu soţia sa, în maşina privată, şi s-a opus ca acea afirmaţie să fie făcută publică. Cum a obţinut Consiliul acea înregistrare, cum a avut la dispoziţie Consiliul o probă făcută în spaţiul privat", a întrebat retoric avocatul, adăugând că înregistrarea este ilegală.

Avocatul a arătat că preşedintele este o fire deschisă şi îşi asumă afirmaţiile pe care le face în public în mod voit. "Băsescu, când se duce pe stadionul Giuleşti sau pe malul mării, la Constanţa, îşi asumă gesturile şi afirmaţiile. Ştie că pot ajunge la opinia publică", a încercat acesta să-şi motiveze pledoaria.

Tot pentru a demonstra nevinovăţia preşedintelui, avocatul a mai spus că acesta a decorat, de când este în funcţie, mai multe persoane de etnie romă şi a botezat chiar copii din cadrul acesteia. "A sancţiona o simplă afirmaţie, făcută în mediu privat, nu e doar o palmă la adresa românilor, ci şi o exagerare", a spus avocatul.

El a criticat CNCD, spunând că nu aplică aceleaşi sancţiuni pentru fapte similare celei în cauză, explicând că "renumitul cântăreţ Adi de la Vâlcea, la un moment dat, a cântat o melodie cu aluzii rasiste, dar nu a fost sancţionat de Consiliu pentru că era un recital la o petrecere". Apoi, parlamentarul liberal Puiu Haşoti i-a făcut, de la tribuna Parlamentului, pe toţi senatorii PRM "ţigani". Nici acesta nu a fost sancţionat de Consiliu, pe motiv că nu reprezintă un act discriminatoriu întrucât nu a existat o comparaţie, a spus avocatul.

Pe de altă parte, reprezentantul CNCD a afirmat că, raportându-se la funcţia pe care o are, preşedintele nu trebuia să facă acea afirmaţie, chiar dacă era într-un spaţiu privat. "Afirmaţia a fost înregistrată pe telefon. Domnul preşedinte trebuia să aibă grijă chiar şi în spaţiul privat. Este permisă o astfel de afirmaţie chiar şi în spaţiul privat ? Viza demnitatea persoanei la care făcea vorbire. Noi credem că, în raport cu calitatea domnului Băsescu, aceea de preşedinte, era o chestiune care trebuia adusă la cunoştinţa opiniei publice", a spus acesta.

Reprezentantul CNCD a adăugat că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România ar trebui să se raporteze în mod evident la normele internaţionale. "România poate fi sancţionată dacă nu combate toate formele de discriminare. Un act de discriminare poate fi şi o atitudine negativă faţă de o altă persoană, o ofensă cu ţintă directă şi nu putem să spunem că nu a avut efecte", a spus acesta.

El a arătat că, până acum, CNCD a sancţionat foarte mulţi oameni politici pentru afirmaţiile pe care aceştia le-au făcut, un exemplu fiind Corneliu Vadim Tudor, care a fost sancţionat de trei-patru ori. "Băsescu ne reprezintă şi pe noi şi pe avocaţii dânsului, dar cred că în acel moment o reprezenta şi pe acea ziaristă", a conchis acesta în pledoaria în faţa instanţei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că va face "cu siguranţă" recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a spus că aceasta demontează acuzaţiile că ar influenţa justiţia.

Decizia instanţei este proba care denotă că preşedintele nu influenţează Justiţia şi Parchetul, este proba care dovedeşte că preşedintele nu intervine nici când este vorba despre el, cu atât mai puţin în cazul altora, a spus Băsescu.

„În timp ce o înregistrare a unei discuţii private este luată în considerare, iar întâmpinarea făcută la Curtea de Apel Bucureşti este considerată nejustificată, aceeaşi Curte de Apel Bucureşti respinge dosare de criminalitate economică în care nu recunoaşte înregistrări (...). Probabil că se va constata că nu sunt bune nici înregistrările cu domnul Remeş, dar sunt bune cele dintre soţ şi soţie”, a spus Băsescu.

El a refuzat să comenteze decizia instanţei, însă a arătat că instanţa Curţii de Apel a utlizat dublu standard, ca şi CNCD.

În 19 mai, preşedintele Traian Băsescu i-a luat prin forţă, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la Antena1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă.

Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici