O broşă în formă de stea de mare proiectată de Salvador Dalí s-a vândut cu aproape 1 milion de dolari la licitaţie

O broşă în formă de stea de mare proiectată de Salvador Dalí, care a aparţinut unei muzei mondene a lui Taylor Swift, a fost vândută miercuri la casa Christie's din New York pentru 780.000 de dolari (982.800 de dolari cu taxe), fiind una dintre cele mai valoroase bijuterii ale artistului suprarealist care au fost vândute la licitaţie.

216 afișări
Imaginea articolului O broşă în formă de stea de mare proiectată de Salvador Dalí s-a vândut cu aproape 1 milion de dolari la licitaţie

Sursa foto: Twitter

Broşa Étoile de Mer prezintă o stea de mare roşie şi albă formată din rubine, diamante şi o perlă mare în centru.  Broşa include, de asemenea, doi fluturi ataşabili realizaţi cu diamante, safire şi smaralde. A fost vândută sub estimarea de 1 milion de dolari până la 1,5 milioane de dolari.
 
Broşa a aparţinut cândva mondenităţii din Rhode Island, Rebekah Harkness (1915-1982), originară din Missouri, care s-a căsătorit cu moştenitorul Standard Oil, William Hale Harkness, la New York, în 1947. Harkness a fost o importantă patroană a baletului, care a fondat Harkness Ballet Company în 1964, după ce Joffrey Ballet a refuzat să-şi schimbe numele în onoarea donaţiilor făcute de aceasta companiei, scrie The Art Newspaper.
 
În timpul celor 11 ani de activitate a companiei sale de balet, Harkness a angajat artişti, inclusiv pe Dalí, pentru a picta fundaluri pentru spectacole. Proiectul a marcat începutul unei prietenii între Harkness şi Dalí, iar când Harkness a murit în 1982, cenuşa ei a fost aşezată într-o urnă cu bijuterii de 250.000 de dolari, proiectată de Dalí, conform dorinţei acesteia.
 
La zeci de ani de la moartea sa, viaţa lui Harkness a devenit subiectul unui cântec al cântăreţei Taylor Swift de pe albumul "folklore" din 2020, datorită unei legături imobiliare dintre cele două femei. În 2013, Swift a cumpărat fosta casă a lui Harkness - supranumită Holiday House - pe coasta din Rhode Island pentru 17 milioane de dolari.
 
Broşa purtată cândva de Harkness este cea mai valoroasă piesă de bijuterie concepută de Dalí care s-a vândut vreodată la licitaţie. Dalí a semnat un contract cu producătorul de bijuterii Alemany & Company în 1949 pentru a da viaţă desenelor sale suprarealiste.
 
De asemenea, în cadrul vânzării de bijuterii de miercuri de la Christie's a fost inclus şi proiectul pe hârtie al lui Dalí pentru broşa Étoile de Mer, alături de o altă broşă inspirată de figura mitologică greacă Medusa. Broşa din aur prezintă figuri de şerpi care se înfăşoară încrustate cu diamante, iar ochii şi gura Medusei sunt alcătuite din safire şi rubine. Schiţa Étoile de Mer s-a vândut cu 42.000 de dolari (52.920 de dolari cu taxe) aceluiaşi ofertant care a cumpărat broşa cu stea de mare, în timp ce broşa Medusa a fost adjudecată cu 54.000 de dolari (68.040 de dolari cu taxe).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici