O melodie care conţinea voci generate de inteligenţa artificială a fost retrasă de pe serviciile de streaming

  • O melodie care conţinea voci generate de AI care pretindeau a fi Drake şi The Weeknd a fost retrasă de Universal Music Group (UMG) de pe serviciile de streaming, după ce a devenit virală în weekend.
  • Melodia, intitulată Heart on My Sleeve, a fost retrasă de pe TikTok, Spotify şi YouTube pentru "conţinut infracţional creat cu ajutorul AI generativ".
753 afișări
Imaginea articolului O melodie care conţinea voci generate de inteligenţa artificială a fost retrasă de pe serviciile de streaming

O melodie care conţinea voci generate de inteligenţa artificială a fost retrasă de pe serviciile de streaming

Piesa a fost postată iniţial pe TikTok de către un utilizator numit Ghostwriter977 şi a fost distribuită pe serviciile de streaming sub numele de artist Ghostwriter. Până la momentul în care a fost eliminată ieri după-amiază, piesa a adunat 600.000 de difuzări pe Spotify, 15 milioane de vizualizări pe TikTok şi 275.000 de vizualizări pe YouTube.
 
UMG a declarat pentru revista Billboard că postările virale "demonstrează de ce platformele au o responsabilitate legală şi etică fundamentală de a preveni utilizarea serviciilor lor în moduri care dăunează artiştilor", potrivit The Guardian.
 
UMG a refuzat să precizeze dacă a trimis solicitări oficiale de retragere către serviciile de streaming şi site-urile de socializare. „Antrenarea inteligenţei artificiale generative folosind muzica artiştilor noştri (ceea ce reprezintă atât o încălcare a acordurilor noastre, cât şi o încălcare a legislaţiei privind drepturile de autor), precum şi disponibilitatea conţinutului infracţional creat cu ajutorul inteligenţei artificiale generative pe DSP [furnizorii de servicii digitale], ridică întrebarea de care parte a istoriei vor să fie toate părţile interesate din ecosistemul muzical: de partea artiştilor, a fanilor şi a expresiei creative umane sau de partea falsurilor profunde, a fraudei şi a refuzului de a le oferi artiştilor compensaţiile cuvenite", a declarat un purtător de cuvânt. „Suntem încurajaţi de implicarea partenerilor noştri de platformă în aceste probleme - deoarece aceştia recunosc că trebuie să facă parte din soluţie”.
 
Săptămâna trecută, UMG a îndemnat platformele de streaming să blocheze accesul companiilor de inteligenţă artificială la melodiile casei de discuri, spunând că a luat cunoştinţă de faptul că anumite servicii au fost antrenate pe muzică protejată de drepturi de autor "fără a obţine consimţământul necesar" şi a avertizat platformele: „Nu vom ezita să luăm măsuri pentru a ne proteja drepturile noastre şi pe cele ale artiştilor noştri".
 
Industria muzicală începe să se mobilizeze împotriva ameninţării percepute a melodiilor false. În octombrie, Recording Industry Association of America (RIAA) a avertizat că firmele de inteligenţă artificială încalcă în masă drepturile de autor prin utilizarea muzicii pentru a-şi antrena maşinile. „Această utilizare este neautorizată şi încalcă drepturile membrilor noştri prin realizarea de copii neautorizate ale operelor membrilor noştri". Luna trecută, Coaliţia Industriei de Divertisment a publicat o serie de şapte principii de bază cu privire la relaţia dintre inteligenţa artificială şi muzică, detaliind necesitatea ca AI să "împuternicească expresia umană", afirmând totodată importanţa reprezentării "intereselor creatorilor ... în elaborarea politicilor".
 
Este a doua încăierare a lui Drake cu o melodie generată de AI în această săptămână. Vineri, rapperul canadian s-a adresat unei versiuni a piesei Munch a rapperului american de succes Ice Spice, care conţinea un vers fals al său. „Aceasta este ultima picătură AI", a scris el într-o poveste de pe Instagram. De asemenea, o versiune AI a vocii sale a fost adăugată recent la piesa WAP and Don't a lui Cardi B şi Megan Thee Stallion de către rapperul şi compozitorul Bryson Tiller.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici