COMUNICAT   Satul Birgi din Turcia – unul dintre cele mai bune sate turistice din 2022

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) a inclus Birgi în rândul „Celor mai bune sate turistice din 2022” mulţumită arhitecturii unice a caselor şi a celor aproximativ cinci mii de ani de istorie

696 afișări
Imaginea articolului Satul Birgi din Turcia – unul dintre cele mai bune sate turistice din 2022

Satul Birgi din Turcia – unul dintre cele mai bune sate turistice din 2022

În clasamentul UNWTO apar şi satele Tarakli din Sakarya şi Mustafapaşa din Nevşehir

Topul realizat în 2022 de Organizaţia Mondială a Turismului cuprinde 32 de destinaţii rurale din întreaga lume, provenind din 18 ţări diferite. Mulţumită inovării, durabilităţii, arhitecturii şi valorii sale culturale, Birgi este unul din cele trei sate turceşti ce şi-au găsit un loc în acest clasament global.

Titlul de „Cel mai bun sat turistic” este oferit dacă localitatea întruneşte o serie de atribute, cum ar fi promovarea valorilor şi produselor locale, gradul de evoluţie a afacerilor din zonă, nivelul de confort oferit vizitatorilor, dar şi standardele turismului în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă promovate de ONU.

Birgi: atracţii pentru turişti şi localnici, deopotrivă

Localizat în regiunea Mării Egee din vestul Turciei, satul are străzi pietruite pe marginea cărora se găsesc case tradiţionale turceşti care datează încă din secolul al XII-lea.

Birgi este amplasat la 7 km de oraşul Odemiş din provincia Izmir. Acesta atrage turişti din zonă, dar şi străini, mulţumită proximităţii sale faţă de situl istoric Efes, precum şi de localitatea Şirince, renumită pentru comercializarea vinurilor din fructe, dar şi de staţiunile Ceşme, Alacati şi Seferihisar.

Aşezările istorice din Birgi au fost construite în anul 3.000 î.Hr., fiind conduse de-a lungul timpului de frigieni, lidieni şi perşi. În trecut, Birgi făcea parte din regatul Pergamon al Imperiului Roman, fiind şi capitala Principatului Aydinogullari în perioada Principatelor Anatoliei. În 1426, Birgi a intrat sub stăpânire otomană şi a continuat să fie un centru administrativ şi cultural până în secolul al XVII-lea.

Un muzeu în aer liber

Birgi este un sat care seamănă cu un muzeu în aer liber, oferind turiştilor acces la numeroase situri istorice, inclusiv morminte, moschei, fântâni, băi şi biblioteci, multe dintre acestea fiind construite încă de pe vremea Principatelor Anatoliei şi a Imperiului Otoman.

Moscheea Ulu (Aydinoglu Mehmet Bey Moscheea) este printre cele mai frumoase exemple arhitecturale ale secolului al XVIII-lea. Conacul Cakiraga, Mormântul Imam Birgivi, Conacul Sandikoglu, Moscheea Dervişaga şi Mormântul Ummu Sultan Şah sunt, de asemenea, alte locuri ce nu trebuie ratate.

Satul este cunoscut şi pentru peisajele naturale şi cultura gastronmică deosebită. În cafenelele autentice de pe străzile sale, turişti pot interacţiona cu localnicii, care sunt mereu dornici să dialogheze şi să spună povestea localităţii lor.

Delicii gastronomice ce nu trebuie ratate

Mulţumită proximităţii faţă de mare, Birgi oferă tuturor vizitatorilor săi preparate bazate în principal pe peşte, fructe de mare, ierburi marine şi ulei de măsline de cea mai bună calitate.

Supa „kastirme” din pui şi ierburi meditaraneene, keşkek – tocana din orez şi carne, ciorba de linte şi inflorescenţele de dovlecel umplute sunt delicatesele ce pot fi degustate într-un sejur în Birgi. În plus, sunt recomandate şi mâncărurile făcute în cuptoarele tradiţionale de piatră din sat, preparatele din cartofi, deserturile din dude sau halvaua.

Birgi a fost declarat drept „zonă protejată” în 1996, iar din 2012 se află şi pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici