20 de ani de www

Creatorii reţelei mondiale de internet World Wide Web (WWW) sărbătoresc, vineri, a 20-a aniversare a invenţiei lor la Geneva, la sediul CERN, organizaţia europeană de cercetare în domeniul nuclear.

41 afișări
Imaginea articolului 20 de ani de www

20 de ani de www (Imgine: Mediafax Foto)

Internetul este invenţia informaticianului britanic Tim Berners-Lee şi a colegilor săi de la CERN şi avea ca scop iniţial să le permită miilor de cercetători din întreaga lume care colaborau cu organizaţia să rămână în contact cu aceasta şi să îşi poată comunica unii altora, la distanţă, rezultatele lucrărilor pe care le realizau.

În martie 1989, tânărul inginer-programator în domeniul informatic, care avea încheiat un contract temporar cu CERN, prezenta un document intitulat "Gestiunea informaţiei: o propunere".

Superiorul său de la Geneva a calificat proiectul respectiv drept "vag, dar pasionat", motiv pentru care a permis continuarea demersurilor în vederea realizării lui.

"Plutea în aer, în sensul că, mai devreme sau mai târziu, avea să se întâmple", îşi aminteşte inginerul belgian Robert Caillau, care a lucrat în echipă cu Berners-Lee.

Împreună, cei doi au pus la punct limbajul hypertext - ascuns în spatele iniţialelor "http" din adresele de internet - şi, în octombrie 1990, a apărut primul browser de internet, care seamănă cu cele utilizate în prezent.

Citeşte şi:

12 ţări "inamice ale internetului", potrivit Reporters sans Frontieres

Google Health face posibil schimbul de informaţii medicale online

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici