A murit Mary Tyler Moore, actriţă pionieră în televiziune, nominalizată la Oscar şi câştigătoarea mai multor premii Emmy

Actriţa Mary Tyler Moore, al cărui serial TV din anii 1970, a deschis noi orizonturi femeilor moderne din televiziune, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit reprezentantului său, Mara Buxbaum, citat de CNN.

631 afișări
Imaginea articolului A murit Mary Tyler Moore, actriţă pionieră în televiziune, nominalizată la Oscar şi câştigătoarea mai multor premii Emmy

A murit Mary Tyler Moore, actriţă pionieră în televiziune, nominalizată la Oscar şi câştigătoarea mai multor premii Emmy

"Astăzi, iubita actriţa Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 8- de ani înconjurată de prieteni şi de spţul său iubitor car ei-a fost alături peste 33 de ani,  Dr. S. Robert Levine," a spus aceasta. "O actriţă deschizătoare de drumuri, producătoare şi militantă pasionantă a fundaţiei Juvenile Diabetes Research, Mary va rămâne în amintire ca o vizionară temerară care a cucerit lumea cu zâmbetul său".

"The Mary Tyler Moore Show" a debutat în anul 1970, cu actriţa Mary Richards în rol principal, o femeie de carieră, necăsătorită, în jur de 30 de ani care lucra la Minneapolis TV . Serialul a fost apreciat de către feministe şi fani şi considerat primul sitcom despre femeia modernă.

Acesta nu a fost rolul care a propulsat-o pe  Mary Tyler Moore printre vedete. Moore a devenit cunoscută pentru rolul lui Laura Petrie, soţia din "The Dick Van Dyke Show," care avut cinci sezoane, începând cu 1961.

Într-un interviu, creatorul emisiunii, Carl Reiner, a declarat că a audiat mai mult de două duzine de actriţe înainte de audiţia lui Moore.

Hollywoodul a deplâns pierderea actriţei.

"Sunt cu inima alături de familia sa. Ştiu că vă iubesc şi cred în puterea voastră", a declarat actorul Ed Asner pe Twitter.

Pe de altă parte, Ellen DeGeneres a scris pe Twitter: "Mary Tyler Moore a schimbat lumea pentru femei. Trimit dragostea către familia sa".

Moore s-a născut în 1936, în New York, ca fiica funcţionarului George Tyler Moore şi a fiicei sale, Marjorie.

Pe când era încă mică, ea s-a multat împreună cu fraţii săi mai mici, în Los Angeles. Moore a dezvăluit ulterior că mama sa era alcoolică, ceea ce a dus la haos în familie.

Ea şi-a început cariera ca dansatoare, iar în anii 1950 a primit primul său rol de elf dansator într-o serie de reclame TV.

Abilităţile de dansatoare i-au adus primul lor, San, din emisiunea tv "Richard Diamond, Private Detective", în 1957. 

Ulterior, fanii s-au îndrăgostit de aceasta în serialul "The Dick Van Dyke Show," iar a devenit favorita publicului. Acest rol i-a adus şi două premii Emmy.

Când emisiunea s-a încheiat în 1966, Moore a dorit să joace mai multe pe marele ecran, onclusiv alături de  Elvis Presley in filmul din 1969, "Change of Habit."

In 1983, Moore s-a căsătorit cu Dr. Robert Levine. Deşi era apreciată ca actriţă de comedie, Moore a avut succes şi în drame.

Criticii i-au lăudat rolul său de mamă a cărei familii face faţă unei drame în filmul lui Robert Redford, din 1980, "Ordinary People," pentru care Moorea fost nominalizată la premiile Oscar.

Ulterior, Moore a apărut episod în emisiuni TV, inclusiv în "Hot in Cleveland," unde a jucat din nou alături de vedetele din "The Mary Tyler Moore Show" Betty White şi Valerie Harper.

Moore a fost diagnosticată cu diabet de tip I când avea 30 de ani şi a avut numeroase probleme de sănătate de-a lungul anilor, complicaţii asociate bolii şi operaţii pe creier.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici