Academia de Ştiinţe din Australia: Planul guvernamental nu va salva Marea Barieră de Corali

Planul de acţiune întocmit de guvernul australian pentru a proteja Marea Barieră de Corali nu este adaptat, vizează o perioadă scurtă şi nu va împiedica degradarea sa, a anunţat marţi Academia de Ştiinţe din această ţară.

130 afișări
Imaginea articolului Academia de Ştiinţe din Australia: Planul guvernamental nu va salva Marea Barieră de Corali

Academia de Ştiinţe din Australia: Planul guvernamental nu va salva Marea Barieră de Corali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Schiţa acestui plan de acţiune, dezvăluită pentru consultare luna trecută, trebuie să răspundă îngrijorărilor exprimate de Organizaţia Naţiunilor Unite referitoare la Marea Barieră de Corali, după ce UNESCO a ameninţat că o va include pe lista patrimoniului mondial în pericol de dispariţie.

Ministrul australian al Mediului, Greg Hunt, a declarat că acel plan a fost conceput cu grija de a găsi un echilibru bun între protejarea coralilor şi dezvoltarea durabilă.

Însă Academia de Ştiinţe din Australia a considerat că planul a ignorat impactul pe care îl are încălzirea globală şi nu rezolvă problemele care vizează calitatea apelor oceanice, dezvoltarea zonelor de coastă şi pescuitul.

"Ştiinţa este foarte clară: bariera s-a degradat şi starea ei se înrăutăţeşte. Planul nu o va însănătoşi, nici măcar nu o va menţine în forma ei de acum care este deja slăbită", a declarat Terry Hugues, membru al instituţiei australiene citate.

"Planul guvernamental pare, de asemenea, prea centrat pe obiectivul pe termen scurt de a răspunde îngrijorărilor exprimate de UNESCO, decât pe provocarea pe termen lung de restaurare a barierei", a adăugat el.

Potrivit acestui om de ştiinţă, deşi planul a fost conceput pentru a combate deversările de ape agricole, orice progres va fi probabil inutil în faţa amplorii fără precedent pe care au luat-o operaţiunile de dragare a fundului oceanic, dezvoltarea porturilor carbonifere şi proiectul statului australian Queensland de a-şi dubla producţia agricolă până în 2040.

Supravieţuirea Marii Bariere de Corali depinde de reducerea poluării ce provine din deversările de ape uzate şi din operaţiunile de dragare a fundului oceanic, limitarea pescuitului şi scăderea emisiilor de carbon provenite din arderea combustibililor fosili.

Schiţa planului guvernului federal australian prevede o mai bună coordonare între diferite autorităţi, iar această propunere a fost salutată de organizaţiile ecologiste.

Planul prevede, de asemenea, o interdicţie pe un deceniu pentru operaţiunile de dragare a fundului oceanic efectuate pentru crearea sau extinderea porturilor în proximitatea Marii Bariere de Corali - cu excepţia zonelor de dezvoltare portuară prioritare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici