Americanii îl sărbătoresc luni pe Cristofor Columb

Americanii vor celebra luni, ca în fiecare an din 1934 încoace, acea zi din octombrie 1492 în care Cristofor Columb a "descoperit" America, deşi există încă multe controverse cu privire la adevăratul descoperitor al "Lumii Noi", notează AFP.

19 afișări
Imaginea articolului Americanii îl sărbătoresc luni pe Cristofor Columb

Americanii îl sărbătoresc luni pe Cristofor Columb

Botezată "Columbus Day", această zi este una nelucrătoare în SUA. "Este o zi pe care toţii americanii o sărbătoresc şi o împart cu membrii comunităţii italiene", a declarat, pentru AFP, Salvatore Zizza, preşedintele Fundaţiei italo-americane. Columb, care a plecat în celebra călătorile în numele regilor catolici ai Spaniei, era de origine genoveză.

"Multe din regiunile Lumii Noi au fost descoperite de italieni. Acestea este lucrul pe care noi îl sărbătorim. Suntem mândri că nişte italieni au contribuit la înfăptuirea Lumii Noi", a explicat Zizza.

Există, însă, şi persoane mai puţin entuziaste, care susţin că Cristofor Columb nu a descoperit nimic.

"Ce anume e corect şi logic în presupunerea că un om alb a venit şi a proclamat că a descoperit ţara noastră, în condiţiile în care noi o locuiam de peste 12.000 de ani şi când existau, în nordul, centrul şi sudul Americii, 80 de milioane de amerindieni?", a întrebat Adam 'Fortunate Eagle' Nordwall, 78 de ani, un american de origine ojibwe.

"Poate că, într-adevăr, Columb nu a descoperit America, dar este cu siguranţă prima persoană care a pus picioarul în Lumea Nouă", a considerat Zizza.

De-a lungul timpului, au fost formulate mai multe teorii, unele fanteziste, altele foarte serioase, cu privire la descoperirea continetului american.

Unii mormoni sunt convinşi, de exemplu, că Mahonri Moriancumer, din poporul Jarediţilor, a desoperit America cu 2.000 de ani înainte de naşterea lui Iisus Cristos. Istoricul britanic Gavin Menzies a afirmat că, în 1421, chinezii au fost aceia care au debarcat pe continetul american.

O legendă irlandeză afirmă că Saint Brendan este cel care a descoperit America, în timp ce navigatorul şi antropologul norvegian, Thor Heyerdahl, susţine că vechii egipteni au traversat Atlanticul şi au influenţat civilizaţiile amerindiene în special în construirea piramidelor.

În fine, numeroşi istorici afirmă că vikingul Leif Erikson ar fi ajuns în America în jurul anului 1000.

Cât despre Columb, el ar fi pus piciorul, în noaptea de 11 spre 12 octombrie 1492, pe o insulă din Caraibe, numită astăzi Hispaniola şi disputată de Haïti şi Republica Dominicană.

Luni, la iniţiativa preşedintelui George W. Bush, drapelul american va fi înălţat pe toate clădirile publice din SUA, în onoarea "marelui explorator".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici