Anatomia discursului la gala Oscarurilor: Mai puţin de 50% dintre câştigători mulţumesc Academiei

Mai puţin de jumătate dintre actorii şi cineaştii recompensaţi la gala premiilor Oscar au mulţumit Academiei de film americane în discursurile lor de acceptare a acestor trofee.

299 afișări
Imaginea articolului Anatomia discursului la gala Oscarurilor: Mai puţin de 50% dintre câştigători mulţumesc Academiei

Anatomia discursului la gala Oscarurilor: Mai puţin de 50% dintre câştigători mulţumesc Academiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vreau să mulţumesc Academiei" a devenit una dintre cele mai celebre fraze rostite la gala premiilor Oscar, afirmă jurnaliştii de la Daily Mail, într-un articol intitulat "Anatomia unui discurs la premiile Academiei americane".

Totodată, potrivit jurnaliştilor britanici, actorii şi cineaştii desemnaţi învingători la galele premiilor Oscar i-au mulţumit de mai multe ori producătorului Harvey Weinstein decât i-au mulţumit lui Dumnezeu şi mai puţin de jumătate dintre laureaţi au mulţumit Academiei de film americane.

Un studiu realizat pe baza discursurilor de mulţumire rostite la galele de decernare a premiilor Oscar din ultimii 60 de ani a dezvăluit faptul că renumitul producător de film Harvey Weinstein a primit 12 astfel de mulţumiri, mai mult decât Dumnezeu, căruia i s-a mulţumit în 11 discursuri.

Studiul a fost realizat de Rebecca Rolfe, de la Institutul Georgia Tech, care a analizat 207 de discursuri de mulţumiri rostite la galele Oscar din 1953 - primul an în care gala a fost televizată - şi până în prezent. Studiul a fost realizat pe cinci categorii: "cel mai bun regizor", "cel mai bun actor în rol principal", "cea mai bună actriţă în rol principal", "cel mai bun actor în rol secundar" şi "cea mai bună actriţă în rol secundar".

Rezultatele acestui studiu, publicat şi în ScienceDaily.com, au dezvăluit faptul că jumătate dintre actorii şi regizorii premiaţi cu Oscar au mulţumit familiilor lor.

Harvey Weinstein, cofondator al companiei Miramax, a produs numeroase filme celebre, precum "The Artist", "Django Unchained", "Inglorious Basterds", "The Reader" şi "The Lord of the Rings: The Two Towers", şi a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film cu pelicula "Shakespeare in Love", în 1998.

Atunci când nu i-au mulţumit lui Weinstein, 40% dintre laureaţi au spus "Vreau să mulţumesc Academiei", referindu-se la colegii lor din Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

79% dintre câştigători şi-au încheiat discursurile rostind tradiţionalul "thank you" ("mulţumesc").

26% dintre actorii câştigători şi-au ridicat unul dintre braţe, ţinând statueta mult deasupra capului, iar aproape 60% dintre actriţele câştigătoare au "legănat" statueta cu ambele braţe.

Lacrimile au devenit un element mult mai des întâlnit în ultimii ani: 71% din discursurile considerate "lacrimogene" au fost rostite după anul 1995.

12 dintre ultimele 15 actriţe care s-au impus la categoria "cel mai bun rol principal feminin" au plâns pe scenă. Un singur regizor a făcut acest lucru: Steven Spielberg, atunci când a primit Oscarul pentru filmul "Lista lui Schindler", în 1993.

Potrivit ScienceDaily.com, discursurile de mulţumire au devenit tot mai lungi de-a lungul deceniilor, durata lor crescând de la 40 de secunde la aproape două minute în zilele noastre. Doar nouă din discursurile de mulţumire din ultimii ani au fost întrerupte de orchestră.

Cea de-a 85-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică seară la Los Angeles. Gala va fi prezentată de actorul de comedie Seth MacFarlane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici