Angelina Jolie a obţinut o nouă autorizaţie de filmare în Bosnia

Actriţa americană Angelina Jolie a obţinut o nouă autorizaţie de filmare a unui lungmetraj în Bosnia, după ce autorităţile locale au anulat, săptămâna trecută, autorizaţia iniţială, a anunţat, luni, coproducătorul bosniac al acestui proiect cinematografic.

39 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie a obţinut o nouă autorizaţie de filmare în Bosnia

Angelina Jolie a obţinut o nouă autorizaţie de filmare în Bosnia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tocmai am obţinut o nouă autorizaţie de filmare. Vom putea, în sfârşit, să ne reluăm activitatea şi să filmăm în intervalul de timp prevăzut şi în locurile pe care le-am ales", în apropiere de Sarajevo şi în centrul Bosniei, a declarat Edin Sarkic, unul dintre producătorii executivi ai acestui proiect.

El a precizat cu această ocazie că filmările pentru secvenţele turnate în Bosnia vor începe în jurul datei de 10 noiembrie şi vor dura 15 zile.

Ministerul Culturii al Federaţiei croato-musulmane a anulat, miercuri, autorizaţia de filmare în Bosnia a acestui lungmetraj, care marchează debutul regizoral al celebrei actriţe americane. Angelina Jolie nu face parte din distribuţia peliculei, însă ea este producătoarea şi scenarista filmului.

Potrivit publicaţiei Variety, filmul prezintă o simplă poveste de dragoste dintre un sârb şi o bosniacă, la începutul războiului din Bosnia (1992 - 1995) şi influenţa conflictului asupra relaţiei lor. Actriţa americană a început deja filmările, în calitate de regizoare, în Ungaria, în luna octombrie.

Autorităţile bosniace au acţionat, săptămâna trecută, la cererea înaintată de asociaţia locală "Femei victime ale războiului" din Sarajevo, care a criticat scenariul acestui proiect cinematografic, care, potrivit acestei organizaţii, ar evoca povestea de dragoste dintre o femeie musulmană violată în timpul războiului şi agresorul ei, un militar sârb.

"Este o minciună. Între miile de mărturii ale femeilor violate în timpul războiului nu există niciuna care să prezinte o poveste de dragoste între victimă şi călăul ei", a declarat Bakira Hasecic, preşedinta asociaţiei "Femei victime ale războiului" din Sarajevo.

Ministerul citat i-a cerut coproducătorului bosniac să îi expedieze o copie după scenariul filmului, înainte de a emite o nouă autorizaţie de filmare.

Anularea autorizaţiei de filmare în Bosnia a debutului Angelinei Jolie în regia de lungmetraj a creat nemulţumire în rândul fanilor acesteia, care se bucurau de venirea celebrei actriţe în ţara lor. Regizoarea bosniacă Jasmila Zbanic, al cărei film, "Grbavica", a câştigat Ursul de Aur la Berlin, în 2006, a spus atunci că gestul autorităţilor este unul "primitiv şi totalitar".

Într-un mesaj adresat asociaţiei femeilor violate în timpul războiului bosniac, Angelina Jolie a cerut, vineri, să se întâlnească cu membrele acestei organizaţii, "pentru a clarifica aceste neînţelegeri".

Angelina Jolie, care este ambasadoare a bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi din cadrul ONU (UNHCR), a anunţat că va regiza şi va juca într-un film a cărui acţiune se petrece în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995), într-o declaraţie dată publicităţii, în luna august, de UNHCR.

Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi, iar mai multe mii de femei au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizaţiilor internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici