Băsescu a povestit, la ProMotor, că a fost amendat în '81

Şeful statului a vorbit, la emisiunea Pro Motor, difuzată sâmbătă de ProTV, despre maşinile pe care le-a condus şi a povestit că după ce şi-a luat permisul a plecat cu o Lada 1200 de la Constanţa la Suceava şi a fost amendat pentru că circula cu 120 de km/h, însă în prezent nu are pasiunea vitezei.

106 afișări
Imaginea articolului Băsescu a povestit, la ProMotor, că a fost amendat în '81

Băsescu a povestit, la ProMotor, că a fost amendat în '81 (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu a acordat un interviu realizatoarei emisiunii "Pro Motor" lângă maşina pe care el o conduce în prezent, o Dacia Logan, aparţinând SPP.

"Este o maşină a SPP, pe care o conduc ori de câte ori pot sau de câte ori consider că e mai bine aşa sau atunci când îmi face plăcere să conduc", a spus preşedintele.

El a afirmat că a primit acest autoturism, de culoare gri metalizat, dintre cele aproximativ 12 achiziţionate de SPP anul trecut, după ce a solicitat serviciului o maşină pe cât posibil apropiată de culoarea albă.

Şeful statului a menţionat că este vorba de o maşină normală, care nu este blindată. Băsescu a precizat că atunci când călătoreşte în mod oficial foloseşte cu un autoturism Mercedes.

Preşedintele a amintit că până anul trecut conducea un Volkswagen Golf, dar, după o vizită pe care a făcut-o la uzinele Dacia, când compania părea în dificulatate, i "s-a părut normal" să conducă o Dacia Logan.

El a menţionat că îi place "foarte mult" acest autoturism, care, în opinia sa, corespunde nevoilor de circulaţie şi în oraş, şi în afara acestuia, s-a declarat convins că noile modele Dacia vor cuceri piaţa europeană şi a amintit că autoturismul se vinde bine în Germania şi Franţa.

Preşedintele Băsescu a subliniat că îi face plăcere să conducă. "Este una din bucuriile mele sau un mod de a mă relaxa", a spus el.

Băsescu a mai spus, la "Pro Motor", că în prezent nu are pasiunea vitezei.

"Mi se pare că la 120 (de kilometri pe oră - n.r.) eşti în deplină siguranţă cu maşina, n-am pasiunea lui 160 sau poate chiar mai mult. La fel conduc şi o maşină mai grea, 120 mi se pare rezonabil atunci când condiţiile de trafic permit", a spus el.

Traian Băsescu a relatat că, în 1981, la puţin timp după ce a obţinut permisul de conducere, a plecat de la Constanţa la Suceava cu maşina pe care o avea atunci, o Lada 1200, fiind oprit de un poliţist după ce a fost înregistrat de radar circulând cu o viteză de 120 de kilometri pe oră.

"La puţin timp după ce îmi luasem permisul de conducere, aveam o Lada 1200 şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să plec de la Constanţa la Suceava, dacă vă puteţi imagina, atâta minte aveam. Deci, cu permisul luat astăzi, a doua zi m-am urcat cu soţia şi cu fetele în maşină şi am plecat de la Constanţa la Suceava, 500 de kilometri. N-o să uit nicioodată, în comuna Cleja, aproape de Bacău, m-a luat un radar, aveam ... nu ştiu dacă vă imaginaţi ce înseamnă 120 la acea vreme şi pe acele drumuri, din '81, cu Lada 1200", a spus Băsescu.

"Era un poliţist, n-o să-l uit cât oi trăi, în vârstă, plinuţ. Am oprit maşina în dreptul poliţistului, la semn, mi-a făcut semn să mă dau jos din maşină, s-a urcat el, cu actele mele în mână, se vedea şi portocala pe parbriz, m-am dat jos din maşină şi el s-a urcat în locul meu pe scaunul şoferului şi a discutat cu soţia mea, spunându-i: «Doamnă, soţul dumneavoastră este inconştient, uitaţi-l, ieri şi-a luat permisul şi astăzi goneşte cu 120. Opriţi-l să meargă cu această viteză. A fost o lecţie pe care am primit-o la primul drum pe care l-am făcut", a povestit el.

Şeful statului a amintit că a luat ultima amendă de la poliţia rutieră anul trecut, la incidentul petrecut în zona Primăriei Capitalei.

Traian Băsescu a afirmat că autoturismele pe care le-a avut în proprietate de-a lungul vremii au fost o Lada 1200, apoi Oltcit, Lada 1500, Audi 80, un alt Audi 80, model mai nou, un Mercedes, ultimul fiind un Peugeot 407, pe care l-a vândut la scurt timp după ce a devenit preşedinte.

El a motivat că a renunţat la această maşină pentru că a trebuit să intre "în regula jocului". "Adică, ori de câte ori lăsam maşina, trebuia să o ia SPP-ul, să mi-o aducă înapoi pe urmă şi un lucru care nu-mi place este ca cineva să umble cu maşina mea şi atunci am renunţat, ştiind că îl conduc destul de mulţi fără ca eu să ştiu ce se întâlmplă cu maşina în perioada aceea", a spus şeful statului.

Băsescu a precizat că singura maşină nouă pe care a avut-o a fost acest Peugeot 407, în rest a cumpărat numai maşini second hand.

El a spus că acum nu ar mai încuraja românii să cumpere maşini second hand, având în vedere grija pentru mediu şi, în plus, faptul că este "doar o aparenţă că faci o afacere" cumpărând la mâna a doua, neputând şti exact câţi kilometri are autoturismul respectiv la bord, ce probleme a avut, iar întreţinerea fiind mai scumpă decât la unul nou.

Referitor la maşinile pe care le conduc fiicele sale, Băsescu a spus că Ioana are un Fiat 500, iar Elena un Range Rover.

Întrebat când a mers ultima dată cu naşul, cu trenul, Băsescu a răspuns că probabil din studenţie.

"Imediat după ce am terminat Institutul de Marină, trebuie să recunosc că am ieşit din categoria celor care nu aveau bani. Pe mare se câştigau bani mulţi şi înainte (...) Dar în studenţie am fost un practicant al mersului cu naşul, pentru că nici nu era colegial să faci altfel", a spus el.

Întrebat dacă, în opinia sa, căile ferate au viitor, Băsescu a spus că acestea,"chiar dacă aparent sunt într-un declin, trebuie să facem să aibă viitor".

"Uitaţi-vă la ce se întâmplă pe şosele, tonaje tot mai mari angrenate în trafic, va trebui să se găsească pârghiile economice, la nivel european, naţional, ca transportul feroviar să fie stimulat, pentru că altfel va trebui să gândim la un al doilea rând de autostrăzi, dacă vorbim de ţările care deja le au", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici