Bebeluşii pot face diferenţa între prieteni şi duşmani de la vârsta de şase luni

Bebeluşii pot face diferenţa între prieteni şi duşmani de la vârsta de şase luni, fiind atraşi de oamenii care ajută o terţă persoană mai mult decât de cei care pun beţe în roate, potrivit unui studiu american publicat în revista Nature.

2 afișări
Imaginea articolului Bebeluşii pot face diferenţa între prieteni şi duşmani de la vârsta de şase luni

Bebeluşii pot face diferenţa între prieteni şi duşmani de la vârsta de şase luni

"Bebeluşii cu vârste cuprinse între şase şi zece luni iau în considerare acţiunile unui om faţă de o terţă persoană şi îl cataloghează drept atrăgător sau respingător", au constatat trei cercetători de la facultatea de psihologie din cadrul Universităţii Yale, Statele Unite.

La studiul realizat de Kiley Hamlin, Karen Wynn şi Paul Bloom au participat bebeluşi care au vizionat de mai multe ori o scenă pe un ecran, în care un personaj încearcă în mai multe reprize să urce pe un deal. La a treia încercare, un alt personaj intervine, fie pentru a ajuta, fie pentru a-l împiedica pe primul să-şi atingă scopul.

Majoritatea bebeluşilor cu vârste cuprinse între şase şi zece luni, care au fost puşi să aleagă între persoana "pozitivă" şi cea "negativă", au ales-o pe prima, întinzând braţele spre aceasta.

"Rezultatele indică faptul că bebeluşii care încă nu vorbesc evaluează oamenii în funcţie de atitudinea acestora faţă de o a treia persoană", spun cercetătorii.

Într-o a doua fază, cei trei psihologi au observat reacţiile copiilor atunci când persoana care vrea să urce dealul se apropie de persoana pozitivă şi, respectiv, de persoana negativă. Cercetătorii au remarcatcă starea de alertă, manifestată prin uimire, durează mai mult la bebeluşii mai tineri atunci când persoana care urcă dealul se apropie de cea negativă.

Cercetătorii au repetat experimentul cu obiecte inanimate (păpuşi fără cap şi fără mâini) şi au constatat că bebeluşii nu au mai făcut diferenţa între personaje. Preferinţa nu este, deci, legată de percepţia vizuală, ci de comportamentul social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici