Benny Andersson, compozitorul trupei ABBA, va lansa un album solo pentru pian

Benny Andersson, unul din membrii fostei trupe suedeze pop ABBA, şi principalul compozitor al formaţiei, a anunţat lansarea albumului solo pentru pian, 'Piano', ce va conţine şi hit-ul 'Thank You For The Music', conform contactmusic.net.

805 afișări
Imaginea articolului Benny Andersson, compozitorul trupei ABBA, va lansa un album solo pentru pian

Benny Andersson, compozitorul trupei ABBA, va lansa un album solo pentru pian

Compozitorul trupei suedeze se pregăteşte să lanseze albumul 'Piano' la casa de discuri clasică Deutsche Grammophon, pe 29 septembrie, ce va cuprinde versiuni pentru pian ale cântecelor ABBA, precum 'Thank You For The Music', dar şi alte melodii din cariera sa de peste 40 de ani, înregistrări de cântece suedeze, dar şi musicalul Chess. Este vorba de celde-al 21-lea său album.

Creatorul hitului 'Dancing Queen' a declarat că simte că îşi spune povestea prin intermediul cântecelor pe care le-a selectat pentru acest album.

Benny a declarat: ''În procesul înregistrării acestui album, mi-am dat seama că melodiile pe care le-am ales să le interpretez fac parte din mine. În încercarea de a ajunge la miezul lor, mi-am dat seama că cu cât le interpretez, cu atât mă simt mai aproape de muzică, indiferent că a fost creată în urmă cu 40 de ani. Într-un fel ciudat, mă simt ca şi cum îmi cânt amintirile.''

Benny a declarat că a fost încântat de faptul că fiecare cântec a dezvolat noi sunete şi noi semnificaţii deşi este interpretat doar instrumental: ''A fost foarte diferit de modul în care am realizat discurile în trecut, iar asta a fost un proces îmbucurător. Chiar fără chitară bass, percuţie, chitare, corzi şi voce la aceste cântece, cred că au în continuare substanţă toate. A fost foarte plăcut să sesizez asta.''

Sir Lucian Grainge, preşedintele şi directorul executiv al Universal Music Group a comentat: ''Această nouă colecţie cu înregistrări solo pentru pian va consolida moştenirea lui Benny ca unul dintre cei mai buni compozitori contemporani.''

Trupa ABBA - formată din comprised Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid (Frida) Lyngstad şi Agnetha Faltskog - s-a despărţit în 1982 după zece ani de mare succes, dar Benny a mai lansat nouă albume cu trupa sa BAO, un acronim pentru Benny Andersson's Orchestra.

Albumul 'Piano' va conţine următoarele melodii:

1. I Let The Music Speak

2. You And I

3. Aldrig

4. Thank You For The Music

5. Stockholm By Night

6. Chess

7. The Day Before You Came

8. Someone Else's Story

9. Midnattsdans

10. Målarskolan

11. I Wonder (Departure)

12. Embassy Lament

13. Anthem

14. My Love, My Life

15. Mountain Duet

16. Flickornas Rum

17. Efter Regnet

18. Tröstevisa

19. En Skrift I Snöen

20. Happy New Year

21. I Gott Bevar

Cei patru membri ai grupului ABBA au fost văzuţi pentru ultima oară împreună în public în ianuarie 2016, la inaugurarea unui restaurant inspirat dintr-o tavernă cu specific grecesc, ce a apărut în musicalul "Mamma Mia!", un film din 2008, care a avut la bază muzica trupei suedeze, relatează BBC.

Björn şi Agnetha au fost căsătoriţi din 1971 până în 1980, în timp ce Benny şi Frida au divorţat în 1980, după o căsnicie de doar 2 ani.

Înainte de a se forma faimosul grup pop care a dominat artistic anii '70, fiecare dintre cei patru componenţi s-a afirmat în viaţa muzicală: Björn cu Hootenanny Singers la începutul anilor '60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha înregistra din 1967, având deja la activ câteva hit-uri, iar Anni-Frid îşi construise o carieră solistică, în parte şi cu ajutorul lui Benny, alături de care se afla din 1970, scrie Wikipedia.

În 1967, Bjorn şi Benny au cântat prima melodie împreună, iar spre sfârşitul anului au stabilit un parteneriat, drept compozitori. Tot în această perioadă, Benny a părăsit grupul The Hep Stars în timp ce Hootenanny Singers devine o formaţie doar de studio. Cel care avea să devină managerul formaţiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit şi la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formaţiei ABBA în perioada primilor ani de carieră. În primăvara anului 1969, Bjorn şi Benny le-au cunoscut pe Agnetha Fältskog şi Anni-Frid Lyngstad. Odată cu apariţia lui Benny şi Björn ca duo pe disc şi în spectacole, cu cele două fete apărând ca back-up vocal, ideea cvartetului începe să prindă viaţă.

Trupa suedeză ABBA, formată din Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus şi Anni-Frid Lyngstad, a ajuns în repetate rânduri pe prima poziţie în topurile din întreaga lume, între 1974 şi 1982. Formaţia s-a făcut remarcată prin câştigarea concursului Eurovision, cu piesa "Waterloo", în 1974.

În 1975 a fost lansat albumul "ABBA", cuprinzând hiturile: "I do, I Do, I Do"; "S.O.S".; "Mamma Mia". În Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Filmul "Abba - The Movie", turnat în cursul turneului în Australia, deţine până în ziua de azi recordul de audienţă, cu 54% de spectatori din întreaga populaţie.

1976 este anul în care ABBA a fost declarată una din cele mai populare formaţii din lume. Cel de-al 4-lea album al formaţiei, "Arrival", a fost finalizat la sfârşitul anului 1976, şi cuprinde hiturile: "Fernando"; "Dancing Queen"; "Money, Money, Money"; "Knowing me, knowing you". În 1977, Abba a plecat într-un un mare turneu mondial şi doi ani mai târziu cântă în Statele Unite. Discurile single şi albumele se succed într-o cursă ameţitoare, în aprilie 1977, "Dancing Queen" devine numărul 1 în Marea Britanie.

Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale companiei de autoturisme Volvo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici