Brad Pitt, invitat de preşedintele Ecuadorului să viziteze regiunile poluate din jungla amazoniană

Actorul american Brad Pitt a primit din partea preşedintelui Ecuadorului invitaţia de a vizita jungla amazoniană din ţara sa, despre care afirmă că a fost poluată de un gigant din industria petrolului, compania Chevron.

189 afișări
Imaginea articolului Brad Pitt, invitat de preşedintele Ecuadorului să viziteze regiunile poluate din jungla amazoniană

Brad Pitt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Starul hollywoodian se pregăteşte să realizeze un film despre disputa - care datează de câteva decenii - dintre guvernul din Ecuador şi compania americană, informează contactmusic.com.

Presa internaţională afirmă că Brad Pitt a cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii "Law of the Jungle", de Paul Barrett, care detaliază lupta dusă în justiţie de autorităţile ecuadoriene în ultimele două decenii împotriva companiei Chevron, din cauza exploatării petroliere din Lago Agrio.

Guvernul ecuadorian şi localnicii supun că Texaco, firma cumpărată de grupul Chevron în 2001, a cauzat pagube serioase pădurii ecuatoriale, în perioada în care căutau petrol şi efectuau foraje în această ţară sud-americană, între 1964 şi 1992.

Un judecător a decis în 2011 că managerii grupului Chevron trebuie să plătească o amendă de 18,2 miliarde de dolari, însă acea sumă a fost redusă ulterior la 9,5 miliarde de dolari de cea mai înaltă instanţă din Ecuador. Decizia judecătorească a fost contestată prin numeroase acuzaţii formulate de firma americană, potrivit cărora avocaţii reclamanţilor, coordonaţi de Steven Donziger, se fac vinovaţi de dare de mită, fraudă, şantaj şi obstrucţionarea justiţiei, pentru a obţine acea decizie judecătorească. Aceste acuzaţii au fost negate cu tărie de tabăra ecuadoriană, dar, totuşi, grupul Chevron a refuzat să plătească acea amendă uriaşă.

Sâmbătă, preşedintele ecuadorian Rafael Correa l-a invitat în mod oficial pe Brad Pitt să vină în ţara sa şi să viziteze zonele poluate din bazinul amazonian. De asemenea, politicianul sud-american a făcut apel la "conştiinţa socială" a starului hollywoodian.

Făcând acest anunţ în raportul său săptămânal în faţa naţiunii, preşedintele Rafael Correa a spus că Brad Pitt a fost "folosit" de directorii grupului Chevron, care au finanţat publicarea cărţii scrise de Paul Barrett, în care se spune că locuitorii din Ecuador sunt "sălbatici" angajaţi în "acte de corupţie".

"Dacă el (Brad Pitt) are vreun dubiu (în privinţa acelor acuzaţii), îl invităm să vină în Ecuador şi să îşi afunde mâinile în acele bazine poluate şi să verifice astfel faptul că, la 30 de ani după ce acea companie coruptă şi corupătoare (Texaco) a părăsit ţara, ea continuă să ne otrăvească jungla", a adăugat preşedintele din Ecuador.

Deocamdată, Brad Pitt nu a oferit un răspuns oficial acestei invitaţii prezidenţiale.

Starul american este interesat de ecologie şi a înfiinţat fundaţia de caritate Make It Right cu scopul de a ajuta familiile rămase fără locuinţe după inundaţiile catastrofale care au afectat oraşul New Orleans, din statul american Louisiana, în timpul uraganului Katrina din anul 2005.

Brad Pitt a înfiinţat organizaţia Make it Right în 2007 şi a ajutat la construirea a sute de case. Fiecare locuinţă este ridicată cu tehnici ecologice, izolată termic, această caracteristică reducând drastic costurile pentru energie.

Brad Pitt, în vârstă de 51 de ani, este actor şi producător de film. El a primit un Glob de Aur, dar şi patru nominalizări la Oscar, pentru rolurile din filmele "Strania poveste a lui Benjamin Button", "Armata celor 12 maimuţe" şi "Moneyball". Actorul american a mai jucat, printre altele, în "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" (2009), de Quentin Tarantino, şi a primit, anul trecut, primul său premiu Oscar din carieră, în calitate de producător al lungmetrajului "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici