Cântăreaţa Lhasa de Sela a murit la vârsta de 37 de ani

Cântăreaţa americano-mexicană Lhasa de Sela, stabilită de mai mulţi ani la Montréal, a murit vineri seară, la vârsta de 37 de ani, din cauza unui cancer mamar, potrivit unui comunicat emis, duminică, de managerul artistei.

1286 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa Lhasa de Sela a murit la vârsta de 37 de ani

Cântăreaţa Lhasa de Sela a murit la vârsta de 37 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un cancer mamar împotriva căruia ea a luptat cu curaj şi hotărâre timp de peste 21 de luni a învins-o în cele din urmă", a declarat David-Etienne Savoie în acest comunicat publicat în numele familiei şi apropiaţilor cântăreţei.

Lhasa de Sela a murit la domiciliul ei din Montréal, pe 1 ianuarie, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, a precizat managerul artistei.

Cunoscută şi sub numele simplu de Lhasa, cântăreaţa a cucerit publicul canadian şi internaţional în 1997 cu albumul ei de debut, în limba spaniolă, "La Llorona", un amestec de cântece tradiţionale latino-americane şi de texte originale transpuse pe o muzică ce amestecă ritmurile ţigăneşti cu sonorităţile blues, country şi rock.

Născută pe 27 septembrie 1972, în localitatea Big Indian din statul american New York, dintr-un tată mexican şi o mamă americană, Lhasa de Sela a ales Montréalul la vârsta de 19 ani pentru a se lansa într-o carieră muzicală.

Ea compunea şi interpreta o muzică intimă, caldă, "născută din memoria unei copilării petrecute pe drumurile din Mexic şi Statele Unite", se indică în acest comunicat, postat pe site-ul oficial al cântăreţei.

După succesul discului "La Llorona", artista s-a mutat la Marsilia, unde a pregătit timp de peste doi ani cel de-al doilea album, intitulat "The Living Road", lansat la Montréal, în 2003, şi care conţinea piese interpretate de această dată în limbile spaniolă, franceză şi engleză, purtând amprenta originilor sale amestecate.

Anul trecut a fost lansat al treilea album al artistei, intitulat "Lhasa", pentru care era prevăzut un turneu european în toamna anului 2009. Însă, după câteva concerte susţinute în Franţa şi în Belgia, turneul a fost anulat, pentru că artista "se confrunta cu o gravă problemă de sănătate de mai bine de un an".

Lhasa de Sela a colaborat cu o serie de artişti renumiţi, precum Arthur Higelin, Patrick Watson şi Jérôme Minière. În 2005, ea a fost desemnată cea mai bună artistă a celor două Americi la gala Awards for World Music, organizată de BBC.

Lhasa de Sela a concertat şi în România, în aprilie 2005, la Sala Palatului din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici