Cea mai simplă modalitate de a divorţa în România. Sfaturile avocaţilor. VIDEO

Românii caută pe motoarele de căutare cuvântul „divorţ” de peste 100 de ori în fiecare lună, potrivit datelor. Sunt foarte multe cupluri care ajung la concluzia că trebuie să se despartă, dar cei mai mulţi nu ştiu paşii care trebuie urmaţi.

4145 afișări
Imaginea articolului Cea mai simplă modalitate de a divorţa în România. Sfaturile avocaţilor. VIDEO

Sursa: Profimedia Images

Prima variantă, şi cea mai simplă, este cea a divorţului la notar. Pentru aceasta, actele necesare sunt buletinele, certificatele de naştere şi certificatul de căsătorie, toate în original.

Procedura spune că soţii au 30 de zile de la depunerea cererii pentru a se răzgândi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este declarat divorţul.

Divorţul nu va fi însă pronunţat dacă, după 30 de zile, ambii soţi nu sunt prezenţi în faţa notarului sau dacă unul dintre soţi nu este de acord cu condiţiile. În acest caz, notarul va recomanda ca cei doi să se îndrepte către o instanţă.

 

 

„Ideal ar fi ca orice diferend de această natură să fie tranşat pe cale amiabilă, pentru că există proceduri alternative, dar, din nefericire, mai ales când există şi copii, se întâmplă ca, de cele mai multe ori, problema să fie tranşată în instanţă", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Cuculis.

Cea de-a doua varianta este, aşadar, divorţul în faţa instanţei, caz în care soţii au nevoie să fie reprezentaţi de un avocat.

În cazul unui divorţ în instanţă, avocaţii spun că părţile vor încerca să dovedească vina celuilalt partener.

„Dacă acea căsătorie a fost destrămată prin infidelitate, să spunem, atenţie, partea care a înşelat va trebui şi va fi obligată de către instanţă să plătească nişte cheltuieli şi nişte daune de natură morală şi materială", a mai spus apărătorul.

Cât despre costurile unei astfel de acţiuni, dacă divorţul are loc la notar, totalul taxelor este de 800 de lei. În faţa instanţei costurile sunt mai mari şi pot ajunge la câteva mii de lei, pe lângă onorariul avocaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici