Cel mai vechi dinozaur din Africa a fost găsit în Zimbabwe. Are peste 230 de milioane de ani

Oamenii de ştiinţă au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi dinozaur din Africa, care are o vechime de peste 230 de milioane de ani, potrivit BBC.

443 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi dinozaur din Africa a fost găsit în Zimbabwe. Are peste 230 de milioane de ani

Dinozaurul Mbiresaurus raathi avea o înălţime de un metru, gât lung, dinţi zimţaţi şi mergea pe două picioare. Oamenii de ştiinţă au spus că era o specie de sauropodomorf, o rudă a sauropodului, dinozaurul cu gât lung care mergea pe patru picioare.

Scheletul a fost descoperit în timpul a două expediţii, în 2017 şi 2019, la Mbire, în Valea Zambezi.

„Când vorbim despre evoluţia dinozaurilor timpurii, fosilele din epoca triasică sunt rare", a declarat, pentru BBC, Darlington Munyikwa, director adjunct al Muzeelor şi Monumentelor Naţionale din Zimbabwe.

El a precizat că fosile din era care s-a încheiat în urmă cu peste 200 de milioane de ani, au mai fost descoperite în America de Sud şi India.

Se aşteaptă ca descoperirea să ofere mai multe explicaţii despre evoluţia şi migraţia dinozaurilor timpurii, pe vremea când lumea era un continent imens, iar Zimbabwe se afla la aceeaşi latitudine cu regiunile menţionate. Darlington Munyikwa a adăugat că descoperirea este „cel mai vechi dinozaur găsit vreodată în Africa".

Anusuya Chinsamy-Turan, paleontolog la Universitatea din Cape Town, care a participat la realizarea studiului, a spus că descoperirea este importantă deoarece fosila face parte din linia genealogică care a dat naştere dinozaurilor sauropode.

Scheletul aproape complet al lui Mbiresaurus raathi este depozitat într-o încăpere a unui muzeu din oraşul Bulawayo din sudul Zimbabwe. Se crede că acesta datează din etapa Carnian a perioadei Triasice, când Zimbabwe de astăzi făcea parte din supercontinentul Pangeea.

Se crede că dinozaurii erau bine adaptaţi la latitudinile înalte unde se află actualul Zimbabwe, care erau umede şi aveau o vegetaţie abundentă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici