Cluburi bucureştene, acuzate de discriminare faţă de romi

Un ONG care militează pentru drepturile romilor acuză două localuri bucureştene de discriminare rasială, susţinând că angajaţii acestora nu ar fi permis accesul unor etnici romi în cluburi, invocând motive care însă nu au fost aplicate şi în cazul unor clienţi "cu tenul deschis".

535 afișări
Imaginea articolului Cluburi bucureştene, acuzate de discriminare faţă de romi

Cluburi bucureştene, acuzate de discriminare faţă de romi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii organizaţiei Romani CRISS au participat la o "acţiune simultană de testare a situaţiilor de discriminare rasială şi etnică" în cadrul unei iniţiative regionale care s-a desfăşurat în şase ţări: România, Serbia, Franţa, Italia, Germania şi Norvegia.

"Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare: un club din trei a manifestat acte discriminatorii faţă de persoane de diferite naţionalităţi şi etnii (minoritate arabă, africană, turcă, romă). Realizată la trei luni distanţă faţă de prima testare europeană de acest fel, organizată în martie 2011 de către EGAM, rezultatele confirmă o intensificare a practicilor de discriminare rasială şi etnică ce privează milioane de cetăţeni europeni de dreptul de a se bucura de un tratament egal", scriu reprezentanţii Romani CRISS într-un comunicat de presă de luni.

În România, grupul "de testare" - format din două echipe, una de romi şi alta din persoane "cu tenul deschis la culoare" - a mers, în noaptea de sâmbătă, 11 iunie, la cluburile Kulturhaus si Belaggio. Rezultatul descoperit de reprezentanţii ONG-ului a fost că niciunul dintre acestea "nu a permis cetăţenilor români de etnie romă să beneficieze de serviciile oferite publicului larg".

Grupul de romi, cu toţii din Bucureşti, era format, potrivit Romani CRISS, din studenţi la Administraţie Publică, o tânără absolventă a Facultăţii de Sociologie, doi absolvenţi ai Facultăţii de Drept, un absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică şi un candidat la doctorat în ştiinţe politice.

"Toţi colegii care au participat la acest experiment erau îmbrăcaţi la fel: băieţii cu blugi, bluze şi pantofi iar fetele cu bluze, fuste denim sau pantaloni şi pantofi cu toc. Singura diferenţă era aceea că într-un grup erau persoane cu tenul deschis la culoare, iar în celălalt persoane cu tenul închis la culoare", scriu reprezentanţii ONG-ului.

Aceştia acuză că, la intrarea în cele două cluburi, persoanelor cu tenul închis la culoare li s-a interzis accesul şi, într-unul dintre cele două cazuri, li s-a cerut să se legitimeze.

Într-unul dintre cazuri, pretextul invocat pentru interzicerea accesului romilor a fost o presupusă petrecere privată ce s-ar fi desfăşurat în acea seară în club, iar în cel de-al doilea o presupusă petrecere studenţească. În ambele cazuri însă, tinerii cu tenul deschis la culoare au intrat în cele două cluburi fără nicio resticţie, fără să fi fost invitaţi la vreo petrecere", afirmă cei de la Romani CRISS.

Reprezentanţii celor două cluburi nu au putut fi contactaţi până la momentul transmiterii acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici