Condiţii meteorologice favorabile pentru aterizarea navetei Endeavour

Naveta spaţială americană Endeavour şi echipajul său format din şapte astronauţi se pregătesc pentru aterizare la baza spaţială din Florida, cu 24 de ore mai devreme decât era prevăzut, iar specialiştii anunţă condiţii meteorologice extrem de favorabile, informează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Condiţii meteorologice favorabile pentru aterizarea navetei Endeavour

Condiţii meteorologice favorabile pentru aterizarea navetei Endeavour

NASA a decis să scurteze misiunea navetei Endeavour cu 24 de ore din cauza riscului ca Dean, un uragan care luni a fost catalogat de gradul cinci, să lovească statul Texas. Furtuna tropicală este aşteptată în această zonă începând de miercuri, dar există probabilităţi mici ca regiunea Houston, unde se află centrul de control al misiunii, să fie afectată de uragan.

Presupunând că s-ar întâmpla acest lucru, centrul spaţial ar trebui evacuat, iar operaţiunile de aterizare ar fi transferate centrului spaţial Kennedy din Florida, care nu este la fel de bine echipat.

Endeavour are, marţi, două posibilităţi de a ateriza în Florida. Prima este la ora 16.32 GMT, cu o ieşire de pe orbită la ora 15.25 GMT. A doua posibilitate este pentru ora 18.06 GMT, cu o ieşire de pe orbită a navetei la ora 17.00 GMT.

Dacă naveta nu va putea ateriza marţi în Florida, o nouă încercare poate avea loc miercuri. Naveta dispune de suficientă energie pentru a rămâne pe orbită până vineri.

Naveta mai are alte posibilităţi de aterizare la baza Edwards din California şi la baza White Sands din New Mexico, în cazul în care condiţiile meteorologice împiedică aterizarea acesteia în Florida.

Echipajul, format din cinci bărbaţi, dintre care un canadian, şi două femei, se va trezi la ora 8.36 GMT. Cala navetei va fi închisă la ora 12.45 GMT.

Zborul de pe orbită pe Pământ va dura 67 de minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici