Consumul de cafea contribuie la buna dispoziţie în zilele scurte

  • Peste un sfert dintre adulţii din Europa se confruntă cu depresie (28%) şi tristeţe atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puţine.
  • O ceaşcă de cafea băută la patru ore poate rezulta într-o tendinţă de bună dispoziţie susţinută pe parcursul zilei.
  • Aroma cafelei poate îmbunătăţi memoria funcţională şi stimula vigilenţa.
301 afișări
Imaginea articolului Consumul de cafea contribuie la buna dispoziţie în zilele scurte

Consumul de cafea contribuie la buna dispoziţie în zilele scurte

În contextul în care ţările din Europa au dat, de curând, ceasul înapoi pentru a se acomoda iernii, Asociaţia Română a Cafelei a prezentat rezultatele unui nou sondaj pan-european susţinut de Institute for Scientific Information on Coffee care a explorat impactul alegerilor în ceea ce priveşte stilul de viaţă şi dieta asupra stării de spirit.

Confom acestui sondaj, peste un sfert dintre adulţii din Europa se confruntă cu depresie (28%) şi sentimente accentuate de tristeţe (28%) atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puţine1.

Sondajul efectuat asupra consumatorilor care a inclus peste 5.000 de adulţi din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania şi Polonia a arătat şi faptul că pe măsură ce ziua scade, respondenţii devin mai neliniştiţi (21%), li se pare mai dificil să se concentreze (24%), îşi pierd motivaţia de a face mişcare (25%) şi înregistrează o scădere a performanţei sportive (21%)1

În lunile mai întunecate şi reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scăzută persistentă, pierderea plăcerii sau interesului de a face activităţi curente şi lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectivă sezonieră (TAS). Aceasta apare de obicei toamna şi iarna şi se ameliorează primăvara sau vara5

Conform studiului ştiinţific, măsurile privind stilul de viaţă precum o dietă sănătoasă şi exerciţii regulate fizice sunt cunoscute să contribuie la o mai bună stare de spirit şi bună dispoziţie3,4. De asemenea, cercetările indică şi că un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majorităţii măsurătorilor cognitive şi celor privind starea de spirit6, timpilor de reacţie şi la sporirea stării de vigilenţă7.  

Asist. Univ. Giuseppe Grosso, Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, School of Medicine, Universitatea Catania, a comentat: "Există dovezi care arată că polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalică, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii şi chiar promova neurogeneza, rezultând astfel într-un risc scăzut de tulburări cognitive şi afective”8-11.

Sondajul a analizat şi obiceiurile de consum de cafea în zilele mai scurte, sugerând că principalul motiv pentru care 29% dintre adulţi au consumat cafea în această perioadă a fost de a se simţi mai energizaţi; 20% au spus că au băut cafea pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit şi emoţiile, în vreme ce 21% au spus că acest lucru i-a ajutat să rămână vigilenţi şi concentraţi1.

Cafeaua şi buna dispoziţie, stare de vigilenţă stimulată şi putere de concentrare sporită

O analiză a studiilor deja existente a sugerat că un consum de 75mg de cafeină (echivalentul unei ceşti de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta într-o tendinţă de bună dispoziţie susţinută pe parcursul zilei2. Studii suplimentare au constatat că aroma cafelei poate îmbunătăţi memoria funcţională şi stimula vigilenţa12. De asemenea, în alte studii se sugerează că în afară de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obişnuiesc să o consume şi pentru aspectele sociale pe care le presupune această rutină, pentru a-şi îmbunătăţi puterea de concentrare, precum şi pentru a avea mai multă energie fizică şi a-şi îmbunătăţi starea de spirit13.

De asemenea, cafeaua poate acţiona şi ca un stimulent la nivelul creierului: accentuând starea de alertă, menţinând starea de trezire, îmbunătăţind viteza de funcţionare, menţinând vigilenţa şi promovând memoria, care sunt asociate cu atenţia, starea de spirit şi funcţia cognitivă14. Starea de spirit nu este modulată doar de cafeină, ci şi de aşteptarea că un consum de cafeină îmbunătăţeşte dispoziţia şi atenţia15

Celor cărora le lipseşte energia de a face mişcare în timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a concluzionat că există o legătură între consumul de cafeină şi o mai bună performanţă în exerciţii de anduranţă (exerciţii aerobice care durează mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranţă şi reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate în timpul exerciţiilor fizice16.

Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea a lansat, de asemenea, un videoclip care scoate în evidenţă impactul negativ al lunilor de iarnă asupra stării de spirit, precum şi rolul pe care îl poate avea un consum de cafea moderat în îmbunătăţirea acesteia.

Referinţe

  1. Sondaj paneuropean Censuswide pe adulţi (martie 2021)
  2. Nehlig A. (2010) Is Caffeine a Cognitive Enhancer? J Alzheimers Dis. 20(S1):85-94
  3. Sarris J., et al. (2020) Multiple lifestyle factors and depressed mood: a cross-sectional and longitudinal analysis of the UK Biobank (N = 84,860). BMC Med, 18, 354
  4. Firth J., et al. (2020) Food and mood: how do diet and nutrition affect mental well being? BMJ, 369:m2382
  1. Kurlansik S.L., Ibay A.D. (2012) Seasonal Affective Disorder. Am Fam Physician, 1;86(11):1037-41
  2. Boolani A., et al. (2020) Caffeine-Containing, Adaptogenic-Rich Drink Modulates the Effects of Caffeine on Mental Performance and Cognitive Parameters: A Double-Blinded, Placebo-Controlled, Randomized Trial. Nutrients. 12(7):1922  
  3. Haskell-Ramsay CF., et al. (2018) The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults. Nutrients. 10(10):1386
  4. Wasim S., et al. (2020) Neuroprotective and Neurodegenerative Aspects of Coffee and Its Active Ingredients in View of Scientific Literature. Cureus. Aug 5;12(8):e9578
  5. Vauzour, D. (2012) Dietary Polyphenols as Modulators of Brain Functions: Biological Actions and Molecular Mechanisms Underpinning Their Beneficial Effects. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2012, Article ID 914273
  6. Nabavi, S.F., et al. (2017) Chlorogenic Acid and Mental Diseases: From Chemistry to Medicine. Current Neuropharmacology, 15(4):471-479
  7. Bayes, J., et al. (2020) Effects of Polyphenols in a Mediterranean Diet on Symptoms of Depression: A Systematic Literature Review. Advances in Nutrition, 11(3)
  8. Hawiset T. (2019) Effect of one-time coffee fragrance inhalation on working memory, mood, and salivary cortisol level in healthy young volunteers: a randomized placebo-controlled trial. Integr Med Res. 8(4):273-278
  9. Mahoney C., et al. (2018) Intake of caffeine from all sources and reasons for use by college students. Clin Nutr. 38(2):668-675
  10. Yuan Y., et al. (2020) Caffeine Effect on Cognitive Function during a Stroop Task: fNIRS Study, Neural Plast. 2020:8833134
  11. Dawkins L. et al. (2011) Expectation of having consumed caffeine can improve performance and mood. Appetite, 57:597-600.
  12. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increase in physical performance during short-term high-intensity exercise (ID 737, 1486, 1489), increase in endurance performance (ID 737, 1486), increase in endurance capacity (ID 1488) and reduction in the rated perceived exertion/effort during exercise (ID 1488, 1490) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(4): 2053.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici