Creatorul de modă Roberto Cavalli împlineşte 70 de ani

Creatorul de modă italian Roberto Cavalli sărbătoreşte împlinirea vârstei de 70 de ani şi 40 de ani de carieră, printr-o expoziţie de fotografie la Milano, în care prezintă imagini simple, care îl ajută să îşi materializeze în continuare imaginaţia.

40 afișări
Imaginea articolului Creatorul de modă Roberto Cavalli împlineşte 70 de ani

Creatorul de modă Roberto Cavalli împlineşte 70 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bronzat, cu ochelari fumurii, îmbrăcat în blugi, cu o vestă neagră şi o eşarfă gri, această figură iconică din lumea modei, cu aspect de star rock, i-a ghidat pe jurnalişti în expoziţia sa deschisă joi, ce va fi prezentată cu acces gratuit până pe 12 decembrie la Palazzo Morando, muzeu situat într-un cartier de lux, centru al modei, din Milano.

"Toată viaţa mi-a plăcut să fac fotografii", în special pentru a găsi inspiraţie pentru colecţii, a mărturisit designerul, trăgând dintr-o ţigară electronică. Însă, o dată cu apariţia "micilor aparate digitale", a început să facă fotografii tot timpul în călătoriile sale în jurul lumii: "o scenă, roşul unui pahar de vin, o umbră pe nisip", spune el entuziasmat.

Cavalli consideră că "moda a devenit prea industrială, prea comercială", ceea ce nu mai lasă loc imaginaţiei. "Când facem o piesă, trebuie să ne gândim cum o vindem", spune el, în timp ce, prin fotografie, poate face "lucruri absurde".

Prin această expoziţie, numită "Negrul nu este niciodată absolut", Cavalli a dorit să împărtăşească ceea ce îi trezeşte emoţie, cum ar fi "surprinderea unui nor în trecerea sa". Ca şi pentru colecţiile sale vestimentare, principala sursă de inspiraţie în fotografie este natura. Astfel, imagini cu peşti, flori, peisaje deşertice se înşiră pe pereţi, în mai multe săli.

"Am spus mereu că Dumnezeu este cel mai mare designer. Prefer să copiez hainele create de Dumnezeu pentru tigru sau leopard, decât ideea vreunui coleg designer", a mai spus Cavalli.

Alte fotografii din călătoriile sale în jurul lumii prezintă un Cavalli îndrăgostit de animale, dând de mâncare cu biberonul unui tigru sau mângâind maimuţe şi delfini.

La 70 de ani, creatorul de modă este foarte hotărât să trăiască aşa cum a făcut-o întotdeauna, căutând să facă viaţa "cât mai puţin plictisitoare posibil", şi vede în fotografie modalitatea de a îşi exprima în continuare creativitatea.

"Nu îmi fac niciodată program, n-aş putea să zic ce o să fac în două luni, nici nu vreau să ştiu, nu-mi pasă. Sper ca fiecare zi să îmi dea idei, să fiu capabil să inventez, cu un aparat de fotografiat, lucruri care nu au mai fost făcute", mai spune el.

Născut la Florenţa pe 15 noiembrie 1940 şi provenind dintr-o familie de artişti, Roberto Cavalli este celebru pentru imprimeurile pe piele, cele de leopard şi piesele patchwork.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici