Dieta mediteraneană previne astmul şi alergiile

Copiii femeilor care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume şi fructe, în timpul sarcinii prezintă mai puţine probabilităţi de a dezvolta astm şi alergii ulterior, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii greci.

1 afișare
Imaginea articolului Dieta mediteraneană previne astmul şi alergiile

Dieta mediteraneană previne astmul şi alergiile

Femeile însărcinate care consumă cel puţin opt porţii de legume, trei porţii de peşte şi o porţie de leguminoase pe săptămână contribuie la protejarea viitorului lor copil împotriva alergiilor, potrivit acestui studiu publicat, marţi, în revista Thorax.

Combinaţia de alimente sănătoase cu un conţinut mare de antioxidanţi şi nutrienţi este extrem de importantă, dar cercetătorii spun că această chestiune trebuie aprofundată.

"Mai sunt necesare studii pentru a înţelege mai bine mecanismele care oferă această protecţie", a spus Leda Chatzi, cercetător la Universitatea din Creta, coordonator al acestui studiu.

Este cel mai recent studiu care vine în sprijinul ideii că dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte şi grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, şi săracă în carne roşie, contribuie la menţinerea sănătăţii organismului.

La studiu au participat 468 de femei însărcinate care au fost monitorizate timp de şase ani şi jumătate după naştere. Ele au oferit regulat cercetătorilor informaţii despre dieta lor alimentară, dar şi despre simptomele alergiilor sau bolilor respiratorii de care au suferit fiii lor. Copiilor li s-au făcut teste de depistare a alergiilor.

Copiii mamelor care au urmat cu stricteţe regulile dietei mediteraneene au prezentat cu 80% mai puţine probabilităţi de a dezvolta astm şi cu 45% mai puţine riscuri de a suferi de alergii în copilărie.

Copiii mamelor care au avut o alimentaţie bogată în carne roşie pe timpul sarcinii au prezentat riscuri mult mai mari de a dezvolta alergii. Cercetătorii spun că riscul de alergii şi astm nu este, însă, influenţat de dieta alimentară a copiilor în primii ani de viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici