Doliu în lumea modei. A murit primul model transgender din istorie. Cine a fost April Ashley

  • A murit primul model transsexual de succes din istorie.
  • April Ashley avea 86 de ani.
2510 afișări
Imaginea articolului Doliu în lumea modei. A murit primul model transgender din istorie. Cine a fost April Ashley

Sursa foto: Profimedia

George Jamieson - numele său real - s-a născut pe 29 aprilie 1935 în Liverpool. A fost unul dintre primii cetăţeni britanici care a suferit o operaţie de schimbare de sex, după cum a relatat ziarul The Guardian, care i-a anunţat decesul.

În 2012, regina Elisabeta i-a acordat modelului şi actriţei Medalia Ordinului Imperiului Britanic, cea mai înaltă distincţie din Marea Britanie, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor persoanelor transgender.

Comunitatea transsexuală i-a adus un omagiu.

Boy George a scris un mesaj de condoleanţe pe Twitter, în timp ce activistul pentru drepturile Lgbtq+ Peter Tatchell a numit-o „eroină".

Activistul şi actorul Jake Graf a scris pe reţelele de socializare: „Un adevărat pionier al comunităţii trans a plecat dintre noi. April Ashley a fost definiţia graţiei şi a umilinţei, în ciuda faptului că a luptat din greu toată viaţa pentru locul ei în societate. O adevărată regină".

Crescut în Liverpool, fiu al unui tată catolic şi al unei mame protestante, alături de alţi cinci fraţi, George Jamieson, s-a înrolat în Marina Comercială, din care a fost lăsat la vatră la scurt timp.

În cartea sa de memorii, Ashley povesteşte experienţa sa traumatizantă din marină. El vorbeşte despre faptul că a fost violat de colegul său de cameră, ceea ce i-a provocat afecţiuni fizice şi psihologice de neşters.

După încercări repetate de sinucidere şi o perioadă petrecută într-un centru, s-a mutat la Paris în 1957, unde a cântat la clubul de noapte „Le Carrousel", celebru pentru spectacolele sale de travesti.

La vârsta de 25 de ani, după ce a strâns bani, a mers la Casablanca, în Maroc, pentru a se supune unei operaţii de schimbare de sex. Întoarsă la Londra sub numele de April Ashley, cariera ei de model a luat avânt: a început să pozeze şi a fost fotografiată de cele mai mari nume din modă la acea vreme, precum Brian Duffey, Richard Dormer şi Terence Donovan.

Apogeul succesului a fost o copertă Vogue realizată de fotograful David Bailey şi un rol principal în filmul Astronauţi cu forţa (1962, Road to Hong Kong) cu Bob Hope, Bing Crosby şi Joan Collins.

Cariera sa de model a fost întreruptă brusc în 1961, când Sunday People a dezvăluit că era transsexuală, generând un scandal de proporţii.

În 1963 s-a căsătorit cu aristocratul Arthur Cameron Corbett în Gibraltar. Căsătoria a fost anulată în 1970.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici