EUROVISION 2013 - Câştigătorul Selecţiei Naţionale, Cezar: O să arătăm lumii întregi că România este o ţară de valoare

Cezar, câştigătorul finalei selecţiei naţionale a concursului EUROVISION, a declarat duminică, la TVR 1, că de-abia aşteaptă să arate lumii întregi că România este o ţară de valoare.

1722 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2013 - Câştigătorul Selecţiei Naţionale, Cezar: O să arătăm lumii întregi că România este o ţară de valoare

EUROVISION 2013 - Câştigătorul Selecţiei Naţionale, Cezar: O să arătăm lumii întregi că România este o ţară de valoare

Cezar va reprezenta România la Eurovision Song Contest de la Malmo din Suedia, cu piesa "It's my life", compusă de Cristian Faur, câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a concursului Eurovision, care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la TVR.

Într-o emisiune specială dedicată acestui eveniment, difuzată duminică la TVR 1, Cezar a spus că este foarte bucuros să are susţinerea sinceră din partea fanilor. "Pentru mine este deja o provocare şi de-abia aştept să arătăm lumii întregi că România totuşi este o ţară de valoare", a spus Cezar.

El a precizat că genul său de voce în abordarea piesei "It's my life" nu este operistic.

"Eu am încercat şi încerc şi cu siguranţă voi aduce un nou curent din punct de vedere vocal, acela de a cânta cu o voce aerată, oarecum spaţială, îmbinarea dintre vocea fără vibrato, cu vibrato (...) S-a văzut trecerea dintre aceste două registre în această piesă. Chiar şi pe partea de falset, vocea feminină, nu folosesc vibrato. Este un experiment şi eu mă simt foarte bine cu această vocalitate tocmai pentru că am o viziune foarte amplă, îmi place foarte mult jazz-ul, ascult cântăreţi de orice gen (...) Tocmai de aceea este o provocare şi în Suedia voi schimba şi mai mult culoarea din punct de vedere vocal, voi încerca să dau mai multe culori de-a lungul celor trei minute piesei 'It's my life' şi să încerc să creez acele contraste şi acel şoc emoţional. Dacă ajung să fac pielea de găină oamenilor şi acolo în Suedia, cred că asta este suficient (...) Poate chiar şi acele note acute nu vor mai fi vibrate, vor fi efectiv nişte sunete spaţiale, nişte sunete îngereşti. Dar asta depinde de inspiraţie, de la o zi la alta. Cu siguranţă vom îmbunătăţi. Va fi o evoluţie", a spus Cezar.

De asemenea, Cezar intenţionează să adapteze şi coregrafia, având în vedere că scena de la Malmo este foarte mare. "Sunt foarte multe posibilităţi de a face un show extraordinar şi vreau să mă adaptez în funcţie de acest lucru. Cu siguranţă vom menţine coregrafia şi o vom îmbunătăţi", a spus Cezar.

În plus, Cezar a spus că aceste competiţii, în faţa publicului larg, sunt foarte grele, chiar şi pentru el care a câştigat câteva competiţii importante. "Acele trei minute sunt esenţiale, îţi pot schimba destinul, viaţa, ceea ce mi s-a întâmplat mie acum. Nu mă aşteptam. Pentru mine a fost un şoc din toate punctele de vedere. Cred că şi luna februarie, luna mea (pe 18 februarie Cezar a împlinit 33 de ani, n.r.), mi-a purtat noroc. Cred că totul s-a potrivit", a mai spus Cezar.

Totodată, Cezar a precizat că la Eurovision se bazează şi pe voturile diasporei. "Noi avem o diasporă foarte mare, atât în Italia, cât şi în Spania şi în Anglia. Eu mizez pe diasporă, cred că Eurovisionul este un concurs şi geopolitic (...) Eu cred şi în spusele doamnei Luminiţa Anghel, înainte de a începe acest concurs, că România poate anul acesta este în cărţi să fie printre primii", a spus Cezar.

Interpretul a mai spus că el vrea să reprezinte România şi ar vrea ca toţi finaliştii să îl susţină. "Eu cred că e frumos să avem credinţă şi să luptăm pentru un singur ţel, pentru ţara noastră. Eu vreau să reprezint România şi aş vrea ca şi concurenţii mei să mă susţină", a mai spus el.

În timpul emisiunii, Cezar a fost felicitat, prin intermediul unui SMS, de către Liviu Mititelu, care cântă manele, dar care a participat anul acesta la selecţia naţională a Eurovision cu o piesă în limba italiană - "La donna di nero" -, însă nu a intrat în finală.

În acest context, Cezar a spus că este "un mare amator de voci". "Indiferent de stil, îmi place să urmăresc aceste inflexiuni vocale, ceea ce câţiva cântăreţi de manele din România o fac foarte bine. Au voci foarte bune. Din punctul de vedere al mesajului fiecare gândeşte cum doreşte. Eu mă refer strict la voce şi la capacităţile vocale şi Liviu a demonstrat că ştie să cânte live foarte bine, pentru că ei (interpreţii de manele, n.r.) au în sânge acest lucru. Şi eu apreciez foarte mult. Sunt câţiva cântăreţi de manele care chiar ştiu să cânte pe bune, ştiu să cânte live, lăsând deoparte mesajul. Eu nu am nicio legătură cu partea asta de rasism muzical, eu cred că muzica este un limbaj universal. Atâta timp cât sunt ascultaţi de mii de oameni, de milioane de oameni, ei nu au nicio vină. Asta e valabil şi la mine", a spus Cezar.

La rândul său, Dan Manoliu, managerul proiectului Eurovision, a spus că are încredere în Cezar, precizând că prezenţa acestuia "nu va trece neobservată" în Suedia.

"Mulţi dintre reprezentanţii României care au fost în finalele Eurovision nu au înţeles nici acolo că în cele trei minute este mult mai greu decât să stai două ore pe o scenă. Asta a simţit Cezar şi a înţeles într-un timp foarte scurt şi asta înseamnă că ştie ce îl aşteaptă", a mai spus Manoliu.

Pe de altă parte, Cristian Faur, compozitorul piesei "It's my life", a spus că este foarte fericit că i se oferă pentru a doua oară şansa să meargă în competiţia internaţională a Eurovision, după succesul înregistrat la Eurovision 2005, la Kiev, cu piesa "Let Me Try", interpretată de Luminiţa Anghel şi Sistem.

"Trebuie să urcăm pe podium (...) Mă bucur că mi s-a acordat a doua şansă şi cu un proiect în care eu cred foarte tare pe scena Eurovisonului", a spus Cristian Faur. El a precizat că iniţial, când s-a aşezat la pian şi a început să încadreze construcţia muzicală pentru un contratenor, a gândit piesa ca pe o surpriză. "Vroiam un Robert De Niro cu voce de Sarah Brightman în partea a doua. Mă gândeam ca această construcţie să fie un wow. M-am gândit ca pe scena Eurovisionului mare să fie ceva wow, ceva frumos", a mai spus Cristian Faur.

"De fapt eu sunt Cezar cu voce de Cezar", a spus amuzat Cezar. "Credeţi în mine şi împreună vom face diferenţa", a mai spus el în finalul emisiunii.

Cezar va intra în a doua semifinală a concursului Eurovision, care se va desfăşura pe 16 mai, la Malmo, în Suedia. Finala internaţională a concursului Eurovision va avea loc pe 18 mai şi va putea fi urmărită, de asemenea, la TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici