EUROVISION 2013: Cezar, reprezentantul României, susţine un concert pe 20 martie, la Sala Radio

Contratenorul Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision, va susţine un concert, alături de Orchestra de Cameră Radio, pe 20 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, în care artistul va interpreta arii baroce semnate de Georg Friedrich Händel.

1507 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2013: Cezar, reprezentantul României, susţine un concert pe 20 martie, la Sala Radio

Cezar Ouatu

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe scena Sălii Radio, Cezar va demonstra că un cântăreţ care poate atinge note înalte echivalente unui timbru feminin de mezzo-soprană este "un fenomen al naturii". Organizatorii concertului fac referire în acest context la celebra poveste a contratenorului italian Farinelli, derulată în secolul al XVIII-lea, o epocă în care bărbaţii care atingeau voci specific feminine erau adulaţi pe scenele de operă.

În concertul de la Sala Radio, publicul va putea descoperi arii şi uverturi din operele lui Händel, ca "Giulio Cesare", "Flavio", "Rinaldo", "Alcina", "Ariodante", "Partenope".

Concertul se va desfăşura sub conducerea tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, numit dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, cel mai tânăr muzician din România care a ocupat o astfel de poziţie.

Următoarele proiecte ale lui Cezar, pentru perioada 2013 - 2014, includ roluri şi concerte atât în Europa, cât şi în Statele Unite al Americii, un concert la Moscova alături de soprana Angela Gheorghiu, înregistrarea discografică în primă premiera mondială a operei "La clemeza di Tito" de Gluck pentru casa discografică Sony Classics.

Contratenorul Cezar Ouatu s-a născut într-o familie de muzicieni astfel că frecventarea cursurilor Liceului de Muzică şi Arte din Ploieşti a fost opţiunea firească. După studii de pian şi cor a început în 1998 să studieze canto şi muzica barocă descoperindu-şi vocea de contratenor. În 2001 a fost admis la Conservatoriul "Giuseppe Verdi" din Milano la clasa celebrei profesoare Margaret Hayward şi a absolvit în 2004 cu calificativul maxim. În paralel a urmat cursuri de măestrie cu Jordi Savall, Sara Mingardo, René Clemencic şi Mariana Nicolesco.

Contratenorul deţine mai multe premii internaţionale la concursuri de prestigiu printre care: "Francisco Viñas" - Barcelona - cel mai bun contratenor, "Competizione dell’Opera" din Dresda - premiul întâi absolut, "Riccardo Zandonai Riva del Garda" - premiul special al juriului, "Renata Tebaldi" - San Marino - premiul baroc, "Spiros Argiris" - Sarzana - premiul întâi absolut şi "Hariclea Darclée" - Brăila - premiul de excelenţă.

Contratenorul Cezar Ouatu este invitat în permanenţa să susţină recitaluri în Italia şi în întreaga lume fiind colaborator la ansamblurilor Cappella Musicale din Lodi şi Corul Claudio Monteverdi din Crema. Datorită acestor solicitări are un repertoriu în care se regăsesc creaţii importante ale genului: "Dixit Dominus" de G.F Händel, "Te Deum" de H. Purcell, "Nisi Dominus" şi "Stabat Mater" de A. Vivaldi, "Requiem" de F. Cavalli, "Carmina Burana" de Carl Orff. La San Marino, în august 2007, a repurtat un succes considerabil într-un recital cu arii de G.F. Händel şi A.Vivaldi realizat în colaborare cu ansamblul baroc "Venti, turbini" dirijat de Sergio Ciomei.

În stagiunea 2006-2007 a debutat la Teatro La Fenice din Venezia cântând rolul Armando d'Orville din opera "Il crociato in Egitto" de G. Meyerbeer în spectacolul regizat de Pierluigi Pizzi şi conducerea muzicală Emmanuel Villaume.

Angajamentele sale din perioada 2011-2012 au fost un succes cu ecouri foarte bune în revistele internaţionale de specialitate fiind menţionate: "Montezuma" de Graun (rolul titular) la Festivalul "Sanssouci" de la Potsdam; "Salustia" de Pergolesi (Alessandro) la Festivalul Pergolesi de la Jesi, "Alcina" de Händel (Ruggiero) la Opera din Lausanne sub bagheta lui Ottavio Dantone, "Die Fledermaus" (Orlofsky) la Opera Naţionala din Zagreb.

Contratenorul Cezar Ouatu a susţinut recitaluri în multe oraşe ale ţării şi a participat la concerte vocal-simfonice cu Orchestra de Cameră Radio, Camerata Regala, cu orchestrele Filarmonicilor din Ploieşti, Cluj, Arad, Braşov, Sibiu.

Dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi din stagiunea 2011-2012, cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcţie, Gabriel Bebeşelea s-a impus la nivel naţional odată cu dobândirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti 2010.

În paralel desfăşoară o activitate susţinută ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor şi al Icon Arts Ensemble.
2012 s-a dovedit a fi un an prolific pentru tânărul dirijor Gabriel Bebeşelea: la Opera Naţională Română Iaşi a avut ocazia de a colabora cu regizorul Andrei Şerban la realizarea spectacolului "Indiile galante"; şi-a încheiat studiile de Master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea dirijorului Horia Andreescu; a fost desemnat câştigătorul Bursei de dirijat Dorel Pascu şi a dirijat concertul dedicat zilei Regelui Mihai I, colaborând cu violonistul Alexandru Tomescu şi Ansamblul Stradivarius.

Prezenţa dirijorului Gabriel Bebeşelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât şi în spectacolele lirice de la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Până în prezent, Gabriel Bebeşelea a fost invitat în festivaluri precum Festivalul internaţional "George Enescu", Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, InnerSoundFestival. Bursa oferită în 2011 de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti i-a permis un stagiu de asistenţă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici