Evreii ultrareligioşi din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare. Care este povestea lor

Comunitatea hasidică, a evreilor ultrareligioşi din Brooklyn, îşi are originea în România, iar rabinul Joel Teitelbaum, care a devenit Mare Rabin în Brooklyn, era din Satu Mare. Acesta a emigrat în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Viaţa comunităţii hasidice a fost prezentată în serialul „Unorthodox/ Neortodox” de pe Netflix.

7030 afișări
Imaginea articolului Evreii ultrareligioşi din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare. Care este povestea lor

Evreii ultrareligioşi din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare. Care este povestea lor

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Zalău, Dan Has a declarat  pentru Mediafax că membrii comunităţii hasidice sunt singurii care duc mai departe legea poporului evreu şi nu se abat nici în stânga, nici în dreapta.

„Comunitatea hasidică, după Holocaust, după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a format în Statele Unite, nu în Israel. Membrii acestei comunităţi sunt ultrareligioşi, sunt evrei ultraortodocşi. Eu mă mândresc cu ei deoarece ţin cultura şi tradiţia noastră neschimbată de mii de ani, fiind singurii care duc mai departe legea poporului evreu şi nu se abat nici în stânga, nici în dreapta. Prin mărirea comunităţii, respectă şi păstrează cu stricteţe această tradiţie. În 1944, rabinul Joel Teitelbaum din Satu Mare a plecat alături de mulţi evrei care s-au salvat şi a ajuns în SUA, devenind Mare Rabin al curentului Satmar în Brooklyn. Se poate spune că rădăcinile acestei comunităţi hasidice din Brooklyn sunt din nordul Transilvania, din Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei”, a spus Has.

Acesta a adăugat că are o relaţie foarte bună cu comunitatea din Brooklyn, din New Jersey şi New York, evreii din Zalău fiind vizitaţi de rabini importanţi din SUA, de la care au multe de învăţat.

Dan Has a precizat că rabinul Joel Teitelbaum s-a întors la Satu Mare în 1977, a vizitat Sinagoga din oraş, după care s-a întors înapoi în Brooklyn unde a decedat doi ani mai târziu.

„Membrii comunităţii hasidice sunt oameni calmi şi liniştiţi, nu îi interesează bogăţiile şi averile, sunt interesaţi doar să treacă, în viaţa de pe Pământ, ca nişte trecători fără păcate, cu multă pace şi linişte. E adevărat, muncesc, au afaceri, au magazine, firme de construcţii, iar femeile lor lucrează în finanţe-bănci, în industria bijuteriilor, fiind considerate femei corecte, de încredere”, a menţionat preşedintele Comunităţii Evreieşti din Zalău.

Has a explicat că acest curent hasidic, considerat un grup evreiesc religios, a luat fiinţă în secolul al XVIII-lea în Europa şi a fost fondat de marele învăţat pe care l-a avut poporul evreu, Baal Shem Tov, care era din Ucraina, ţară unde este şi înhumat.

De acolo s-a extins prin mutarea evreilor dintr-o localitate într-alta şi a ajuns în Maramureşul Istoric, care cuprindea Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi zone dincolo de Tisa.

„Membrii comunităţii hasidice respectă tradiţia la maximum, cum să se îmbrace, de exemplu, ei nu se îmbracă decât în alb şi negru, sunt culorile care îi reprezintă, poartă perciunii lungi după care sunt cunoscuţi în întreaga lume şi au un comportament sobru”, a mai spus Dan Has.

Viaţa comunităţii hasidice a fost prezentată în serialul „Unorthodox/ Neortodox” de pe Netflix, urmărind povestea unei evreice hasidice care fuge din Brooklyn la Berlin pentru a scăpa dintr-o căsătorie aranjată. Familia sa devine un grup de muzicieni, dar trecutul o prinde din urmă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici