Filmele 3D, la proba sezonului estival la Hollywood

Premiera americană a filmului "Omul de Oţel 2/ Iron Man 2" marchează debutul sezonului estival în cinematografe, sezon în care tehnica 3D trebuie să demonstreze că este mai mult decât o modă a momentului.

31 afișări
Imaginea articolului Filmele 3D, la proba sezonului estival la Hollywood

Filmele 3D, la proba sezonului estival la Hollywood (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intrat recent în cinematografe, "Omul de Oţel 2" speră să depăşească recordul de încasări de 158,4 milioane de dolari înregistrat de filmul "Cavalerul Negru/ The Dark Knight", după primul weekend de la premieră.

Anul acesta, experţii prevăd că vara hollywoodiană va dura din mai până în septembrie. Unele dintre filmele cele mai aşteptate de public sunt "Shrek 4", "Toy Story 3", "Sex and the City 2" şi "Predators".

De asemenea, publicul mai aşteaptă întoarcerea pe marele ecran a unor staruri ca Julia Roberts, în "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", şi Sylvester Stallone, care va juca rolul unui mercenar în America Latină, alături de Dolph Lundgren, în "Expendables".

Dar cel mai aşteptat film al verii pare a fi "Inception" de Christopher Nolan, un thriller cu Leonardo DiCaprio şi Marion Cotillard.

Dacă programul acestor premiere pare suficient să asigure venituri onorabile cinematografelor, rămâne întrebarea: "Cât de bine vor fi primite de public filmele 3D?".

Entuziasmul de la Hollywood referitor la această nouă tehnică a făcut ca preţurile biletelor să crească şi să pareze scăderea vânzărilor de DVD-uri. Totuşi, au existat şi voci care au condamnat tendinţele 3D.

Patronul dreamWorks Animation, Jeffrey Katzenberg, şi-a exprimat public rezervele referitoare la această tehnologie. Producătorul s-a referit şi la convertirea în 2D a filmului "Înfruntarea Titanilor/ Clash of the Titans".

"Am văzut cea mai bună parte a tehnologiei 3D în «Avatar» şi acum asistăm la ce este mai rău la 3D, în «Înfruntarea Titanilor». Nu există ceva mai rău în materie de 3D decât ce a fost făcut cu filmul acesta", a declarat Katzenberg pentru Variety, în luna aprilie. "Putem continua aşa un timp, dar publicul o să se dezmeticească la un moment dat şi atunci noi vom avea mari probleme", a adăugat Katzenberg.

Cu toate că a fost criticat, filmul "Înfruntarea Titanilor" a avut încasări de 429 de milioane de dolari, după premiera sa din aprilie.

Pe de altă parte, producătorul filmului "Omul de Oţel 2", Kevin Feige, nu are nimic împotriva conversiei 3D dar, după cum a declarat pentru AFP, "totul este o chestiune de timp". "Am fi putut să facem conversia la 3D pentru anul 2011 (pentru «Omul de Oţel 2» - n.r.), dar anul acesta ar fi fost imposibil. Nu am văzut niciodată filmul în varianta asta", a mai spus Kevin Feige.

Pentru Diane Weyermann, responsabilă de film documentar la compania Participant Media, care a produs un film 3D despre înmulţirea broaştelor râioase - prezentat, în ianuarie, la Sundance - "filmarea în 3D este preferabilă conversiei în 3D, dar tehnica trebuie să fie îmbunătăţită".

Totodată, Diane Weyermann crede în existenţa unei pieţe în care există cerere pentru conversia 3D a unor filme clasice sau de succes. "Sunt sigură că mulţi oameni vor fi încântaţi să vadă «Războiul Stelelor» în 3D, de exemplu", a declarat Weyermann pentru AFP.

În această vară sunt programate să apară cinci filme de animaţie, în varianta 3D, printre care "Shrek 4" şi "Toy Story 3".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici