Geologii descoperă de ce Muntele Everest creşte în înălţime în fiecare an

  • Everest creşte cu 2 mm pe an, atingând o creştere totală de 15-50 metri, din cauza eroziunii râurilor Arun şi Kosi.
  • Crusta terestră de sub Everest se ridică pe măsură ce eroziunea reduce greutatea rocilor, prin procesul de reajustare izostatică.
  • Everestul este sacru pentru comunităţile Sherpa şi tibetane şi simbolizează provocarea supremă pentru omenire.
Urmărește
1422 afișări
Imaginea articolului Geologii descoperă de ce Muntele Everest creşte în înălţime în fiecare an

Sursa foto: Wikimedia Commons

Muntele Everest, cel mai înalt vârf de pe Pământ, continuă să crească, iar geologii au identificat recent o cauză surprinzătoare a acestei creşteri, scrie Smithsonian Magazine. Conform unui nou studiu, Everestul câştigă aproximativ 2 milimetri în înălţime anual, ceea ce a dus la o creştere cumulativă de 15 până la 50 de metri de-a lungul timpului. Această creştere rapidă, mai accelerată decât a altor vârfuri din lanţul Himalaya, a fost legată de o sursă neaşteptată: eroziunea râurilor.
 
Eroziunea este cauzată de fuziunea râurilor Arun şi Kosi, situate la 75 de kilometri de Everest. Cu aproximativ 89.000 de ani în urmă, râul Arun a fost încorporat de râul Kosi, creând un sistem fluvial mai puternic. Această eroziune intensificată din regiune a dus, paradoxal, la creşterea înălţimii Everestului. Procesul din spatele acestei creşteri se numeşte reajustare izostatică. Asemenea modului în care o navă pluteşte mai sus atunci când se descarcă de marfă, crusta terestră de sub Everest se ridică pe măsură ce eroziunea uşurează greutatea rocilor suprapuse.
 
Acest fenomen nu este limitat doar la Himalaya. Crusta Pământului se ajustează în mod similar când mari calote de gheaţă se topesc, cum s-a întâmplat la sfârşitul erelor glaciare. Studiul sugerează că şi alte vârfuri din apropierea Everestului, precum Lhotse şi Makalu, se ridică datorită aceluiaşi proces.
 
Pe lângă importanţa sa ştiinţifică, Muntele Everest deţine o semnificaţie culturală profundă. Este considerat sacru de comunităţile locale Sherpa şi tibetane şi reprezintă un simbol al rezistenţei umane şi al dorinţei de a depăşi provocările extreme. Pe măsură ce geologii continuă să exploreze forţele care modelează Everestul, muntele rămâne un simbol durabil, reprezentând testul suprem al puterii şi perseverenţei umane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici