George Lucas, acuzat de vecinii săi că alimentează "lupta de clasă"

George Lucas, creatorul francizei "Războiul stelelor", ai cărui vecini bogaţi din California au reuşit să blocheze proiectul de construire a unui nou studio cinematografic lansat de cineastul american, a fost acuzat de aceştia că alimentează "lupta de clasă".

256 afișări
Imaginea articolului George Lucas, acuzat de vecinii săi că alimentează "lupta de clasă"

George Lucas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cineastul american a acceptat ca pe terenurile sale să fie construite locuinţe sociale.

Angajat de mulţi ani într-un interminabil "război" cu vecinii săi, George Lucas regretă faptul că unii dintre vecinii din jurul fermei sale Skywalker, din exclusivistul comitat Marin de la nord de San Francisco, l-au acuzat că a creat "un imperiu al răului".

Potrivit lui George Lucas, proiectul său de amenajare a unui studio de filmare şi de post-producţie pe terenul său ar fi generat locuri de muncă, binevenite în această perioadă de criză şi nu ar fi avut niciun impact semnificativ asupra mediului înconjurător şi a liniştii din acea regiune.

Cineastul a abandonat acel proiect luna trecută, după ce a devenit clar faptul că vecinii săi vor cauza amânarea la nesfârşit a proiectului. Cineastul a decis astfel să îşi încredinţeze terenurile fermei sale unor companii care să construiască locuinţe sociale, declanşând astfel noi proteste din partea vecinilor.

Carolyn Lenert, directoarea asociaţiei rezidenţilor din San Rafael, a spus că cineastul american vrea să declanşeze "o luptă de clasă".

"Este regretabil faptul că anumite persoane consideră că locuinţele sociale reprezintă un element al luptei de clasă, întrucât aceste locuinţe sunt pentru pompier, poliţişti şi profesori", a declarat Miles Perkins, purtătorul de cuvânt al LucasFilm, compania de producţie a cineastului George Lucas.

Povestea a început în 1978, când George Lucas, recompensat cu şase Oscaruri, a cumpărat un teren de 1.000 de hectare în Lucas Valley - denumită astfel după numele unui fermier din secolul al XIX-lea - unde şi-a amenajat o fermă, Skywalker.

Cu timpul, compania s-a extins, având însă grijă să rămână discretă, departe de privirile curioşilor şi fără să deranjeze vecinii. Însă relaţiile au început să se tensioneze atunci când cineastul a planificat să construiască Grady Ranch, o companie ce urma să deţină un platou de filmare, un studio de mixaj de sunet şi o parcare subterană.

Numeroasele demersuri administrative ale vecinilor săi au sfârşit prin a anula rezervele de răbdare ale cineastului, care a explicat într-o scrisoare deschisă faptul că abandonează acest proiect şi că îşi cedează terenul pentru amenajarea de locuinţe sociale.

"Nemulţumirea şi furia exprimate de locuitorii din Lucas Valley arată că, chiar dacă am fi consacrat în continuare ceva timp acestui proiect, nu am fi reuşit niciodată să avem o relaţie constructivă cu vecinii noştri. Ne place să lucrăm şi să locuim în comitatul Marin, dar locuitorii din vale au luptat contra proiectului timp de 25 de ani, iar prea mult înseamnă prea mult", a spus George Lucas.

Filmele în curs de producţie, care urmau să fie turnate în noua locaţie încă din 2013, trebuie să îşi găsească alte zone unde să fie realizate.

"Avem mai multe propuneri pentru a construi un studio în municipalităţi care nu ne consideră «un imperiu al răului» şi, dacă vrem să ne respectăm programul, trebuie să profităm de aceste oportunităţi", a adăugat cineastul american.

"Aceste comentarii sunt regretabile", se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul Asociaţiei proprietarilor din Lucas Valley, vârful de lance în "rebeliunea" vecinilor lui George Lucas.

Aceeaşi asociaţie a afirmat într-un e-mail expediat AFP că "nu are niciun regret" faţă de abandonarea proiectului Grady Ranch şi susţine că nu a purtat nicio discuţie despre acest proiect cu cineastul sau cu echipa acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici