Gilles Jacob se va retrage din funcţia de preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes în 2015

Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de Film de la Cannes, în vârstă de 83 de ani, a anunţat miercuri, cu doar câteva zile înainte de debutul celei de-a 66-a ediţii a evenimentului, că se va retrage din această funcţie în anul 2015, după un ultim mandat care a fost reînnoit în 2011.

92 afișări
Imaginea articolului Gilles Jacob se va retrage din funcţia de preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes în 2015

Gilles Jacob se va retrage din funcţia de preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes în 2015 (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Gilles Jacob, preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes încă din 2001, a anunţat într-un interviu acordat publicaţiei Nice Matin, care va apărea în numărul de sâmbătă, că va renunţa la această funcţie în 2015, la sfârşitul mandatului său actual, informează lefigaro.fr.

Preşedinţia sa trebuia să se încheie iniţial în vara anului 2012, însă mandatul său a fost reînnoit pentru încă trei ani, în 2011.

Critic literar, eseist şi regizor de film, Gilles Jacob reprezintă un veritabil simbol al festivalului de pe Croazetă. Înainte de a ocupa funcţia de preşedinte, Gilles Jacob a ocupat postul de delegat general al festivalului începând din 1977. "I-am promis de mai multe ori soţiei mele că mă voi pensiona. De această dată, chiar o voi face", a declarat Jacob.

Gilles Jacob a militat pentru o mai mare vizibilitate a festivalului de pe Croazetă. El a stârnit polemici construind un nou Palat al Festivalului - denumit, ironic, "buncărul" -, a întărit prezenţa mass-media la Cannes şi a negociat difuzarea ceremoniilor oficiale pe postul de televiziune Canal +, în 1986. A luptat totodată pentru promovarea tinerei generaţii de cineaşti: a înfiinţat premiul Caméra d'Or în 1978 - care recompensează un film de debut - şi secţiunea Cinéfondation, care promovează filmele studenţeşti. Tot lui i se datorează înfiinţarea atelierului Leçons de Cinéma în 1991 şi mai ales apariţia secţiunii Un Certain Regard, care prezintă filme regizate de cineaşti independenţi, devenite o prezenţă marcantă la Cannes.

Toate aceste schimbări au fost implementate atunci când Gilles Jacob ocupa funcţia de delegat general al festivalului. Funcţia de preşedinte al festivalului a devenit mai mult onorifică decât executivă. Numeroasele prerogative ale sale au fost transferate treptat lui Thierry Frémaux, actualul delegat general de la Cannes, iar acestea sunt foarte importante: selecţia filmelor, întocmirea bugetului, selectarea resurselor umane, strategia de dezvoltare a festivalului.

Consiliul de administraţie al Festivalului de la Cannes l-a reales pe Gilles Jacob în funcţia de preşedinte în 2011. Întrucât mandatul său actual a început în 2012 şi va dura până în 2014, Gilles Jacob a câştigat astfel un an suplimentar în fruntea evenimentului de pe Croazetă. În vârstă de 83 de ani, Gilles Jacob a dedicat Festivalului de la Cannes peste 40 de ani din viaţa sa.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 15-26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici