În Ajunul Anului Nou, copiii şi tinerii merg cu pluguşorul din casă în casă - VIDEO

Pluguşorul din dimineaţa de 31 decembrie este un obicei care se păstreză în puţine zone ale României, iar la Băleni, în Dâmboviţa, copiii şi tinerii pornesc dis-de-dimineaţă cu plugul pe uliţe pentru a colinda fiecare casă, existând superstiţia că o gospodărie necolindată va fi cuprinsă de ghinion.

2555 afișări
Imaginea articolului În Ajunul Anului Nou, copiii şi tinerii merg cu pluguşorul din casă în casă - VIDEO

În Ajunul Anului Nou, copiii şi tinerii merg cu pluguşorul din casă în casă - VIDEO

Cei mai mici colindători au vârste cuprinse între cinci şi şase ani, iar tradiţia spune că, pentru spor, plugul trebuie să fie gătit, colindătorii fiind înhămaţi la pluguri precum caii şi îmbrăcând straiele moştenite de la părinţi şi bunici.

Potrivit primarului localităţii, Florea Muşat, pluguşorul de la Băleni este un obicei străvechi, agrar, legat de manifestările pentru întâmpinarea noului an. Astfel, în ajunul nopţii dintre ani cetele de tineri şi copii intră din casă în casă să ureze, aruncă grâu şi trag o brazdă.

"Toţi colindătorii sunt înhămaţi la pluguri precum caii, iar unul dintre tineri are rolul arnăutului, fiind şi cel care strânge banii. Colindul începe obligatoriu de la primul om al localităţii, fiind o localitate formată din două sate: Băleni-Sârbi, o comunitate de bulgari, şi Băleni-Români. Dacă pe o uliţă se întâlnesc două pluguri, acestea sunt legate între ele şi se trag cei mai puternici, câştigând banii celorlalţi. Bătrânii satului îşi aduc aminte cu plăcere şi acum de momentele copilăriei, când colindau localitatea de la un capăt la altul, primind în schimb covrigi, bani şi câte o cană de vin fiert. Inclusiv eu, când eram copil, am fost la colindat şi am nostalgie, era frumos atunci, dar e frumos şi acum şi tradiţia se păstrează", afirmă Florin Muşat.

Colindătorii merg pe la fiecare casă a satului deoarece la Băleni există superstiţia că o casă necolindată poate fi cuprinsă de ghinion pentru întreg anul care vine, iar localnicii sunt convinşi că acest obicei nu se va pierde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici