Incident aviatic neobişnuit. Un avion a fost nevoit să aterizeze de urgenţă după ce un cal aflat la bord a scăpat

Un Boeing 747 care se deplasa de la New York JFK la Liege, Belgia, a fost nevoit să se întoarcă pe 9 noiembrie după ce un cal a scăpat în cala de marfă.

666 afișări
Imaginea articolului Incident aviatic neobişnuit. Un avion a fost nevoit să aterizeze de urgenţă după ce un cal aflat la bord a scăpat

Sursa foto: X/Twitter

Calul, care a scăpat parţial din grajdul său în timp ce se afla în aer, a trebuit să fie eutanasiat din cauza amplorii rănilor sale, potrivit a două persoane familiarizate cu episodul.
 
Zborul cargo operat de compania aeriană Air Atlanta Icelandic urcase la aproximativ 9.500 de metri când echipajul a contactat controlul traficului aerian din Boston pentru a anunţa că a scăpat calul.
 
"Nu avem nicio problemă din punct de vedere al zborului", spune unul dintre piloţi într-o reconstituire video realizată de canalul YouTube "You Can See ATC", dar "nu putem trimite calul înapoi".
 

Calul se afla printre cei 15 care erau transportaţi la Liege - un centru de import pentru Europa - când au apărut turbulenţe la scurt timp după decolare, potrivit lui John Cuticelli, şeful corporaţiei responsabile de operarea carantinei şi exportului de animale la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy.
 
Calul s-a speriat şi a sărit pe jumătate peste bariera frontală a boxei şi a rămas agăţat, cu picioarele din faţă pe o parte a barierei şi cu cele din spate prinse în interiorul boxei, relatează CNN.
 
"Calul a sărit şi a reuşit să treacă cu cele două picioare din faţă peste bariera din faţă şi apoi a rămas blocat", a declarat Cuticelli. "Este a doua oară în toţi anii de când fac acest lucru când am văzut aşa ceva. Şi transportăm mii de cai pe an. Un eveniment foarte nefericit - dar acel cal s-a speriat".
 
În înregistrări, se poate auzi cum controlul traficului aerian aprobă cererea piloţilor de a se întoarce la aeroportul JFK şi, pentru că avionul era prea greu, de a arunca 20 de tone de combustibil la est de Nantucket.
 
De asemenea, pilotul a cerut ca un medic veterinar să vină în întâmpinarea avionului la aterizare, deoarece "avem un cal în dificultate".
 
În acel moment, a spus Cuticelli, "am dispersat asistenţă veterinară, îngrijitori de animale, echipament medical, hamace pentru cai, o ambulanţă pentru cai, tot ce era necesar pentru a găzdui acel cal".
 
"A trebuit să scoatem ceilalţi cai pentru a introduce echipamentul pentru a scoate calul", a spus el.
 
Dar, odată ce animalul a ajuns la sol, s-a stabilit că rănile sale erau prea grave pentru a supravieţui şi a fost eutanasiat, a spus Cuticelli.
 
Caii de performanţă şi de reproducţie - inclusiv caii de curse şi de spectacol - sunt transportaţi în mod obişnuit în siguranţă în jurul lumii fără incidente. Dar episodul vorbeşte despre imprevizibilitatea inerentă a muncii cu caii, care sunt animale de zbor care se pot răni în mod neaşteptat atunci când sunt speriaţi.
 
Ar fi fost practic imposibil pentru îngrijitorii de zbor - persoanele responsabile de îngrijirea calului la bord - să readucă animalul în siguranţă în grajdul său în timp ce se afla în aer, din cauza mecanicii modului în care sunt transportaţi caii în avioane. Caii sunt încărcaţi la sol în containere de transport maritim masive, cu şuruburi de siguranţă, cu trei grajduri înguste pe container. Aceste containere sunt apoi stivuite unele lângă altele în interiorul avionului, ceea ce face imposibilă deschiderea uşii grajdului în timpul zborului.
 
Caii îşi pot atârna capetele peste bariera din faţă a boxei pentru ca îngrijitorii de zbor să poată reaproviziona hrana şi apa şi să aibă acces la capul animalului, dar acel culoar este îngust.
 
De asemenea, ar fi fost imposibil pentru îngrijitorii de zbor să ridice fizic calul înapoi în grajd; caii cântăresc în medie în jur de 1.000 de kilograme.
 
Istoricul zborului de pe site-ul de urmărire FlightRadar24.com arată că, în urma devierii, avionul a putut decola din nou cu aproximativ trei ore întârziere faţă de program. Acesta a aterizat la Liege la ora locală 6:49 a.m., pe 10 noiembrie.
 
În mod cert, acest incident este unul dintre cele mai importante când vine vorba de animale care evadează din avioane, dar problemele cu animalele sunt surprinzător de frecvente în aer.
 
Numai în octombrie 2023, o vidră şi un şobolan au provocat agitaţie după ce au scăpat din bagajul de mână într-un zbor VietJet din Bangkok, în timp ce un pui de urs s-a desprins din lada sa într-un zbor de la Bagdad la Dubai, în timp ce pasagerii se aflau la bord.
 
Iar un pilot sud-african a fost nevoit să facă o aterizare de urgenţă în aprilie, după ce o cobră s-a strecurat pe cămaşa sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici