Inelele lui Saturn ar putea data de la începuturile sistemului solar

Inelele lui Saturn ar putea data de la începuturile sistemului solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, şi nu mai recent, după cum se credea până de curând, potrivit unui studiu american prezentat la conferinţa anuală a American Geophysical Union, organizată la San Francisco.

1 afișare
Imaginea articolului Inelele lui Saturn ar putea data de la începuturile sistemului solar

Inelele lui Saturn ar putea data de la începuturile sistemului solar

Datele colectate de sonda americană Voyager în anii '70 şi mai târziu, de telescopul spaţial Hubble, i-au făcut pe astronomi să creadă că inelele sunt relativ tinere şi formate în urma coliziunii unei comete cu unul din sateliţii lui Saturn în urmă cu, poate, 100 de milioane de ani, a explicat Larry Esposito, şef al misiunii Cassini.

Dar caracteristicile acestor inele observate cu instrumentele de pe sonda Cassini, sosită în apropierea lui Saturn în 2004, relevă faptul că acestea nu s-au format în urma unui simplu eveniment cataclismic, a adăugat Esposito.

Vârsta inelelor variază destul de mult, iar materialele din care sunt formate aceste inele sunt reciclate în mod continuu, fapt care poate explica de ce aspectul lor evoluează, a spus acest cercetător.

"Indiciile arată că Saturn a avut inele încă de la formarea sa", a declarat Larry Esposito.

"Am descoperit că aceste inele nu s-au format recent (...) ele au existat, probabil, dintotdeauna, dar au evoluat continuu şi o vor face încă mai multe miliarde de ani", a spus cercetătorul.

Acest astrofizician a descoperit în 1979, cu sonda americană Pioneer 11, inelul F al lui Saturn, primul de la exterior, aflat la o distanţă medie de planetă de 140.000 de kilometri. Cercetătorul a adăugat că va publica, împreună cu alţi colegi, în revista Icarus, un studiu care demonstrează teoria reciclării continue a materialelor ce formează inelele lui Saturn.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici